Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. George Simion despre criza energetică. Cum putem scăpa de facturile uriașe. Video
Exclusiv. George Simion despre criza energetică. Cum putem scăpa de facturile uriașe. Video

Exclusiv. George Simion despre criza energetică. Cum putem scăpa de facturile uriașe. Video

Revenirea la o piață reglementată a energiei este soluția pe care o vede George Simion la actuala criză a energiei. Deputatul AUR a făcut o serie de declarații pe acest subiect, exclusiv, în emisiunea EVZ Play cu Dan Andronic şi Robert Turcescu. George Simion consideră că PSD nu inițiază procedura pentru revenirea la piața reglementată deoarece i s-a solicitat să nu facă acest demers.

George Simion susține că soluția pentru prețurile mari la energie este revenirea la o piață reglementată. El a spus că partidul pe care îl conduce a transmis acest mesaj, însă liderii coaliției de guvernare „nu l-au auzit foarte bine”. Pe de altă parte, George Simion susține că PSD, chiar dacă are puterea politică nu inițiază demersurile pentru revenirea la piața reglementată de energie deoarece nu i se permite să facă acest lucru.

„Nici lumea nu s-a făcut într-o zi, trebuie să pornim de undeva. Noi suntem o formațiune politică tânără, am făcut greșeli imature, însă la nivel mai înalt are loc un dezastru. Atâta timp cât îl lăsăm pe Popescu la energie, iar Ciolacu se înfoaie pe la televizor, le dă 100 de lei la pensie, dar le ia 500 la factură, pur și simplu este o bătaie de joc la adresa românilor”, a afirmat George Simion exclusiv în podcastul EVZ Play.

Deputatul AUR și-a pus o serie de întrebări legate de politica energetică a actualei coaliții de guvernare. Astfel el a dorit să știe de ce nu se extrag gazele din zăcământul descoperit la Cîligele și de ce nu sunt puse în funcțiune hidrocentralele de pe rîul Jiu. În acest context, Simion a mai precizat că este de acord cu extragerea gazelor de șist și, în general, cu orice soluție care ar duce la independența energetică a României.

„Sunt de acord cu extragerea gazelor de șist. Sunt de acord cu orice soluție care ne-ar face independenți din punct de vedere energetic. Ar trebui să pornic centralele 3 și 4 de la Cernavodă, care ar fi o soluție validate”, a spus George Simion.

George Simion despre extracția uraniului, exclusiv la EVZ Play

Deputatul AUR a vorbit și despre necesitatea exploatării uraniului din zăcăminte românești, în locul achizițiilor costisitoare din străinătate. Deputatul a precizat că este nevoie de investiții pentru modernizarea și asigurarea condițiilor de lucru sigure pentru muncitorii români care extrag uraniu.

„Eu am asistat în primele săptămâni al mandatului meu în Parlament la o chestie absolut tragică. La nivel de energie pe uraniu, s-a închis uzina de la Crucea. Oamenii mi-au trimis atunci poze să văd condițiile radioactive în care lucrau. După ce mina s-a închis, oamenii au intrat în șomaj, iar după au plecat în Germania la cules de sparanghel. S-a promis că se va găsi o altă modalitate de extragere a uraniului, căci la noi în țară există astfel de zăcăminte, însă nu s-a făcut nimic”, a explicat George Simion.

El a arătat că în prezent, România cumpără uraniul necesar producerii energiei electrice la Cernavodă, din Canada sau din Afganistan, la costuri de ordinul zecilor de milioane de euro.

La momentul actual, cumpărăm uraniu din afară, din Canada, din Afganistan, pe zeci de milioane de euro. De asemenea, cel mai pur cupru din Europa se află la Moldova Nouă, iar nimeni nu face nimic, cumpărăm din afară”, a mai spus George Simion în podcastul EVZ Play, cu Dan Andronic și Robert Turcescu.