În timp ce alți furnizori sunt în criză de energie, Nuclearelectrica a organizat o licitație fulger. Cum va fi afectată piața

În timp ce alți furnizori sunt în criză de energie, Nuclearelectrica a organizat o licitație fulger. Cum va fi afectată piața sursa: nuclearelectrica.ro

Nuclearelectrica a scos discret la licitație, doar pe propriul site și numai pentru două zile, energie la un preț „promoțional”, de aproape trei ori mai mic decât cel pe care-l decontează statul.

Nuclearelectrica, companie de stat, a scos la licitație energie de doar 450 lei/MWh, doar pe propriul site și doar pe o perioadă de două zile, în condițiile în care energia se vinde la 3.000-4.000 lei/MWh pe piața liberă, iar statul decontează cel mult 1.300 lei/MWh, potrivit Economedia.ro.

Sunt semne de întrebare și în ceea ce privește condițiile prevăzute în licitație, având în vedere că este cerut un nivel mic al datoriilor, deși majoritatea furnizorilor mari de pe piață s-au împrumutat de la bănci sau de la companiile-mamă pentru a cumpăra energie, deoarece nu mai aveau licihidități după ce statul a întârziat să le deconteze facturile plafonate și compensate.

Licitația vine cu neclaritate a perioadei de livrare

Energia se scoate de obicei la licitație pe burse, dar licitația Nuclearelectrica a fost listată doar într-o secțiune de pe propriul site. Ea a fost valabilă doar două zile, de pe 26 septembrie și până 28 septembrie, la ora 17. Toate volumele de energie erau destinate unui singur client, cu toate că toți furnizorii sunt în penurie de energie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cantitatea de energie vândută de compania de stat se ridica la 20.160 MWh și ar fi suficientă pentru a alimenta mii de clienți. Există o neclaritate și în ceea ce privește perioada de livrare, dat fiind că nu au fost precizate criteriile pe care se poate prelungi livrarea pentru un trimestru.

Licitația mai vine și cu neclaritate a perioadei de livrare, fără a fi precizate criteriile pe care se poate prelungi livrarea pentru un trimestru. 

Totodată, condițiile financiare impuse de Nuclearelectrica sunt extrem de restrictive mai ales pentru furnizorii mari. Unele dintre acestea prevăd un raport mic între datoriile și veniturile companiei. Asta în contextul în care majoritatea marilor furnizori s-au împrumutat de la bănci sau de la companiile-mamă, pentru a avea bani să cumpere energie pentru a putea să continue să alimenteze clienții. Marii furnizori au rămas fără lichidități, după ce au fost nevoiți să cumpere energie scump și să o vândă la preț plafonat și cu compensare către clienții finali, iar statul a întârziat să le deconteze facturile.