În aproximativ un an, membrii familiei Colac au reușit să facă avere dintr-o afacere pusă la cale cu cele mai rudimentare mijloace. Au început de jos, de la combinații mărunte, după care și-au dat seama că pot construi o afacere adevărată din vânzarea drogurilor. Clanurile mafiote adevărate din zona Moldovei nu reușeau să înțeleagă modul în care familia Colac a ajuns deodată să influențeze prețurile drogurilor pe piața neagră din România. Ai lui Colac erau singurii care aveau curajul să aducă până la 4 kilograme de cannabis într-un singur transport. Nici cei mai vechi traficanți din piață nu-și asumau un asemenea risc. Asta pentru că exista posibilitatea ca investiția să fie pierdută în cazul în care transporturile erau interceptate de anchetatori.

I-au turnat rudele

Pentru că luxul în care trăiau era cu totul neașteptat, apărut peste noapte, rudele au început să fie invidioase și, ulterior, au devenit principalii informatori ai poliție. Gheorghe Mihai Colac, poreclit Țambulea, locuiește în zona Podu de Fier și este un tip cunoscut anchetatorilor pentru că de-a lungul timpului a fost condamnat de mai multe ori pentru furturi și tâlhării. Din cauza sărăciei, acesta făcea orice pentru a putea supraviețui, fără să-l intereseze că poate intra la pușcărie. În ultimii ani, alături de mai multe rude, fost în Spania, la furat. Acolo a intrat în legături cu grupări infracționale mărunte, care se ocupau cu procurarea drogurilor. Pentru că avea nevoie de ajutor să aducă drogurile în țară și să se poată descurca printre golanii din Spania, și-a băgat în afacere și părinții: tatăl – Ionel Colac, poreclit Nela, și mama – Mariana Colac, poreclită Banga. În primă fază, pentru că nu aveau suficiente legături cu dealerii din Iași, membrii familiei Colac au început să contacteze traficanți mărunți din Iași pentru a putea să vândă marfa.

Bordeiul, punct de distribuție a drogurilor

Trimiteau drogurile, cannabis și hașiș, prin intermediul firmelor de transport, în colete expediate pe nume fictive. Cei care le preluau aici erau traficanți mărunți, care lucrau de multă vreme în branșă și nu au ajuns atât de sus încât să intre în atenția ofițerilor de combatere a crimei organizate. Până în anul 2013, casa părinților lui Gheor ghe Colac, de pe strada Rufeni din Iași, era un cuib în care se adunau hoții de buzunare. Era o casă veche care se putea dărâma oricând. După ce au început să intre în afacerea cu drogurile, au investit în casă, au reconsolidat-o și i-au pus termopane.

Acum, casa se transformase într-un adevărat punct de distribuție a drogurilor către dealerii mărunți. Erau foarte mulți care se aprovizionau în mod direct pentru că membrii familiei Colac erau în stare să aducă cantități foarte mari într-un timp foarte scurt. Drogurile erau cumpărate din Barcelona, Madrid, Alcala de Henares și alte localități din Spania. În momentul în care afacerea a început să duduie, Gheorghe Colac și-a construit o vilă în localitatea Holboca, în curtea socrilor săi. A început să schimbe mai multe autoturisme de lux. Într-un singur an și-a cumpărat: un Audi A4, fabricat în 2008, Mercedes S Classe 2009, Volkswagen Passat ultimul tip etc.

Aveau ambiția să ajungă lideri pe piața neagră

În momentul în care au început să facă rost de bani lichizi, și-au permis să cumpere până la 4 kilograme de cannabis pe un singur transport. Membrii familiei Colac mergeau în Spania cel puțin o dată pe lună, cu avionul, cu mâinile în buzunare, și după ce cumpărau drogurile și le puneau în colete la firmele de transport, se întorceau în țară ca niște simpli turiști. Pentru că nu se mai puteau descurca singuri cu volumul operațiunilor, au decis să-i dea de treabă și lui Constantin Grosu, zis Vișa, un cumnat al soților Ionel și Mariana Colac. Acesta a fost pus șef peste dealerii din cartierele Galata, Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun și Nicolina. Constantin Grosu locuia în cartierul Galata și în scurt timp și-a transformat casa într-un important punct de distribuție a drogurilor.

Un transport interceptat de francezi

Un incident care le-a dat mult de gândit anchetatorilor a avut loc la finalul lunii aprilie 2014. Ionel Colac a mers în localitatea Alcala de Henares în Spania și a cumpărat trei kilograme de cannabis. Le-a împachetat foarte bine în două colete cu alimente și haine, după care le-a expediat în România pe numele altor membri ai rețelei.

Drogurile fuseseră cumpărate în Spania cu suma de 11.000 euro, iar profitul urma să fie de aproximativ 50.000 euro. Informația cu privire la acest transport era deținută de foarte puțini membri ai rețelei. Numai că procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Iași au reușit să infiltreze câțiva colaboratori sub acoperire chiar în apropierea liderilor filierei. Astfel, toate detaliile acestui transport au ajuns deja la urechile anchetatorilor. A fost organizat un flagrant ca la carte pentru momentul în care drogurile urmau să ajungă în Iași cu un autocar de la Atlassib. Numai că, pe data de 8 mai 2014, în orașul Nice, polițiștii francezi împreună cu jandarmii și vameșii au organizat un control de rutină și au luat la puricat toate bagajele călătorilor. Așa au fost găsite drogurile ascunse în cele două colete care trebuiau să ajungă în România.

De necaz, ai lui Colac s-au dat de gol la telefon

Astfel, a căzut și flagrantul organizat de procurorii ieșeni. Liderii rețelei au înnebunit însă când au văzut că drogurile le-au fost confiscate de autoritățile franceze. În momentul în care au pierdut drogurile, traficanții au început să vorbească la telefoanele mobile și să se plângă unii altora. Până atunci, avuseseră grijă să se protejeze și să nu discute prea multe detalii prin telefon. Însă, de supărare că le-a căzut afacerea și că dealerii din Iași urlau că au nevoie urgentă de droguri, au uitat să se mai ferească de filajele și interceptările anchetatorilor.

Locotenenți de schimb

După acest moment, pentru că nu mai voiau să se expună, au trimis în Spania un hoț mărunt din Iași să facă aprovizionarea cu droguri. Este vorba de Marian Silviu Hogea, care a fost trimis de liderii grupării să cumpere un kilogram și jumătate de cannabis și să revină în țară cu un autocar. Pentru că nu aveau încredere suficientă, l-au trimis împreună cu el și pe Constantin Grosu. Deplasarea în Spania s-a petrecut pe data de 24 iunie 2014. La întoarcerea în țară, când au ajuns la Târgu Frumos, cei doi au fost puși de ceilalți traficanți să coboare din autocar de frică să nu fie interceptați când ajungea coletul la Iași. Pentru ca niciunul dintre membrii familiei Colac să nu intre cu drogurile în Iași, leau predat unor locotenenți, încântați că pot face și ei un ban într-un timp scurt: Radu Bălteanu, Vasile Romeo Colac și Roxana Ghenghea.

Familia Colac s-a reunit în pușcărie

Un singur lucru n-au luat în calcul traficanții: din cauza dimensiunilor mari la care ajunsese rețeaua, procurorii aveau deja cârtițe infiltrate printre ei.

Pe data de 4 iulie 2014, Tribunalul Iași a decis arestarea a patru membri ai familiei Colac: Ionel împreună cu soția lui, Mariana, Gheorghe Mihai, fiul celor doi, și Constantin Grosu, cumnatul acestora. În momentul în care au avut loc arestările în Iași, Toader Colac, poreclit Moșneag, fiul soților Mariana și Ionel a revenit în țară pentru că nu mai putea produce nici un ban în Spania.

Din cauză că robinetul cu banii proveniți din vânzarea drogurilor se închisese, a revenit la ce știa el mai bine să facă: tâlhării. În urmă cu două săptămâni a comis o tâlhărie în Iași. A fost reținut și băgat în spatele gratiilor alături de fratele său, de unchi și de părinți. Practic, reunirea familiei s-a petrecut în spatele gratiilor.

„Este un abuz. Se face o nedreptate!”

„Filiera Colac” este una dintre cele mai mari rețele de crimă organizată destructurată în Iași în ultimii ani. Drogurile ajungeau în cluburile de fițe din capitala Moldovei. Pentru prinderea membrilor rețelei au fost interceptate peste 30 de telefoane mobile, au fost organizate filaje pe parcursul unei perioade lungi de timp și au fost folosiți mai mulți colaboratori și ofițeri sub acoperire. De frică să nu fie uciși, trei dintre martori au cerut să le fie protejată identitatea. În momentul în care au pus sechestru pe mașinile de lux ale traficanților, oamenii legii au constatat că acestea erau trecute pe alte nume tocmai de frică să nu le fie luate. „Este un abuz. Nu-i normal așa ceva. Am fost lucrați pe nedrept. Nu-i posibil ca toată familia noastră să fie arestată. Asta e țară procurorilor. Am supărat pe cineva și se face o nedreptate împotriva noastră!”, a declarat Gheorghe Colac.