Ea a fost numită anul trecut în funcția de director executiv al Agenției Naționale de Transplant, iar la scurt timp după instaurare, cât și după pronunțarea divorțului între ea și soțul ei, și-a adus în serviciul public iubitul. Cel cu care avea, conform apropiaților, o relație de mai mulți ani. Aceste amănunte nu ar fi fost importante dacă Anca Baculea nu ar fi inventat funcții pentru partenerul ei de viață – cea de consilier onorific, de coordonator UATM și cea de voluntar – și dacă nu ar fi decontat din bani publici, în mod ilegal, cheltuieli făcute de medicul de la Colțea.

Mai mult, Baculea deconta chiria apartamentului în care stătea, fiind detașată de la Cluj, la suma de 1.000 de euro pe lună. „Ca să fiu aproape de Agenție”, a motivat ea, deși în zonă, o astfel de sumă îți asigură un penthouse de lux, iar acestea, culmea!, nu se prea găsesc.

Mai multe despre infracțiunile comise la ANT de cuplul Baculea-Stamate găsiți aici.

Reacția celor doi, în urma anchetei

E bine de menționat că s-a încercat contactarea Ancăi Baculea înainte de publicarea anchetei care o viza, iar aceasta nu a dorit să comunice cu presa. De asemenea, la solicitarea scrisă în care i s-a cerut să explice faptele constatate, ea a replicat „nu sunt informații de interes public”, deși legea spune clar că ele se încadrează în acest segment, fiind vorba de cheltuirea unor bani publici.

Dr. Marian Stamate, a fost contactat și el, dar acesta și-a pierdut cumpătul încă din primele clipe și a amenințat că va da telefoane către conducerea ziarului Evenimentul Zilei. Ceea ce a și făcut, prin terțe persoane și chiar și în mod direct. Fapt care nu l-a ajutat cu nimic în demersul său, drept dovadă.

Șopârle despre Pintea

În urma înlăturării celor doi de la ANT de către ministrul Sănătății, Sorina Pintea, după ce pe biroul său a ajuns un raport de audit plin de probleme încadrate în sfera evaziunii fiscale, prietenii din partidele amintite au sărit în ajutorul lor, încercând, prin eforturi complexe, să scuze cele comise de Baculea și Stamate. Cum? Prin atac la persoană. Pierduți în declarații, aceștia au început o adevărată linșare a ministrului Pintea, denigrând-o și acuzând-o că prin numirea în locul Ancăi Baculea a unui om cu adevărat competent și cu studii în domeniul transplantului, face jocuri politice. De asemenea, au fost și atacuri care îl vizau pe unul dintre fiii ministrului, ea fiind mama a trei copii.

Vă reamintim că la întrebarea „ce vă recomandă pentru această funcție?”, pentru că dr. Baculea a încercat să-și țină C.V.-ul ascuns, ea a replicat, într-o adresă oficială: „Întrebați-o pe Sorina Pintea!”

Totodată, încercările lor disperate nu au avut ecoul urmărit.

Dacă Pintea nu cade, să cadă măcar cei care știu ce ilegalități au făcut!

„Alianța intimă”, cum au fost numiți de internauți, deoarece Baculea e înconjurată de USR și Stamate de PLUS, a trecut la atacuri împotriva celui care a ocupat în 2009 funcția de director al ANT, dr. Victor Zota. Acesta a fost condamnat la 3 luni cu suspendare în dosarul Sabic, pentru fals în acte publice, nu pentru trafic de ovule sau organe, așa cum declara gașca politică.

Zota a fost și cel care a pus bazele Agenției Naționale de Transplant și care a creat întregul sistem. Totodată, pentru că acea condamnare a fost favorabilă jocurilor politice, acoperirii unor situații dubioase și ilicite, precum cele menționate în achetele jurnalistice EVZ care vizează fosta conducere a ANT, Zota a fost mereu țapul ispășitor. Baculea și Stamate pretind, acum, că înlăturarea lor s-a datorat „presiunilor” lui Victor Zota, deși auditul intern arată clar cum cuplul Baculea-Stamate au supt bani.

Anca Baculea Da, e bine de precizat că deși Dr. Victor Zota era în concediu fără plată până la data de 31.03.2019, de azi a revenit în ANT…”, a scris pe Facebook, fost directoare. „Breaking news: Sorina Pintea readuce la Agentia Nationala de Transplant un condamnat penal, pe Victor Zota, cu mina dr. Radu Zamfir. Chiar de azi”, a scris, în tandem, Marian Stamate. Totodată, Victor Zota nu a fost dat afară din Agenție, ci s-a aflat în concediu fără plată din luna ianuarie ac.

Pagina de Facebook a ANT, cu sigla oficială a Guvernului, confiscată de Baculea

În atribuția ei de director executiv, Anca Baculea a considerat că intra și realizarea unei pagini de Facebook a instituției pe care o reprezintă. Fapt lăudabil, dacă nu ar fi creat-o pe o adresă personală de e-mail, la care doar ea are acces. De asemenea, pe pagină sunt expuse insemne oficiale ale Guvernului, fără a avea acest drept. Baculea a anunțat, la momentul plecării ei, pe 5 martie, că nu va ceda pagina, ci o va șterge. Acest fapt nu s-a realizat, mai mult, a folosit-o marți dimineață, pentru o ultimă „vendetă”:

„In ciuda eforturilor neobosite, cu totul speciale si in intregime dedicate construirii pe temelii trainice a ANT, binelui public si vietii pacientilor romani, in data de 5 martie 2019 Ministerul Sanatatii a decis schimbarea conducerii Agentiei Nationale de Transplant. Nu voi comenta aici aceasta decizie, o voi face pe pagina personala si pe grupurile de medici si pacienti. Spun doar ca Statul Roman, cu putinele lui parti bune care i-au mai ramas, sa nu se predea. Romania poate, nu trebuie sa se predea. (…) Un vis risipit, o speranta naruita, in final. Dar ce am fi fara sperante si fara visuri? Nimic.. Aceasta este ultima postare. Aceasta pagina se va inchide. Chiar daca noi credem ca inca Romania poate si merita! Dr. Anca Baculea” (Sic!).