Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Cele trei boli ale României, prin ochii unui maestru: „Minciuna, impostura și incultura!”
VIDEO

Exclusiv. Cele trei boli ale României, prin ochii unui maestru: „Minciuna, impostura și incultura!”

Invitat special la podcastul România lui Cristache, maestrul Florin Zamfirescu a făcut o radiografie dură a societății românești de astăzi.

„Noi am fost învățați în perioada comunismului cu minciuna ca adevăr. Păi minciuna pare cea mai nevinovată. Și lui Ceaușescu i se spuneau minciuni, că producția este atât. E ca-n bancul ăla: « – Câți purcei a fătat scroafa? – 10, tovarășe Ceaușescu! (Ea fătase doi.)– Păi 8 rămân populației și 2 la export.» Și asta era o minciună îngrozitoare pentru că nu mai rămânea nimic bietului popor. Murea de foame”, a mai spus marele actor, care îl vede pe Ceaușescu unul din principalii vinovați pentru declinul identitar și pentru exodul milioanelor de români, imediat după Revoluție.

„Ceaușescu ne-a distrus, Ceaușescu a pus cnutul pe noi, biciul. Că ne-a făcut ca în 90 să țâșnim ca potârnichile din România, să ne ducem unde vedem cu ochii, ca familia ținută sub obroc de un părinte bețiv și scandalagiu. Așa a fost Ceaușescu. Un nenorocit care și-a chinuit familia, iar când el a murit, praful s-a ales”, a mai spus Florin Zamfirescu.

Iliescu – „sărac și curat”, dar la fel de vinovat?!

„Se spune că Iliescu a fost cel mai bun animal politic din România. Adică Iliescu știa politică. Iliescu, clar, nu a lucrat în așa fel încât să se îmbogățească. Sărac și curat. Dar aș mai pune un cuvânt lângă sărac și curat, pentru că i-a lăsat pe toți să facă ce vor, numai ca să-l lase pe el la putere. (…) El putea să se retragă din povestea asta, să nu preia conducerea, spunând că a fost crescut de familia Ceaușescu și ca orice copil înfiat, nu poți să participi la omorârea lor”, e de părere actorul.

În urma celor doi, România a moștenit trei boli grele de care nu se poate vindeca.

„Minciuna, impostura, incultura și promovarea inculturii de cei care au apucat să fie în frunte și sunt inculți. E o vorbă veche care spune că atâta timp cât cei care produc trebuie să ia aprobări de la cei care nu fac nimic, societatea e în derivă”, a mai spus Florin Zamfirescu.