Evenimentul Zilei > International > Evreii părăsesc masiv Germania. Steagului Israelului, arborat pe un coș de fum industrial
Evreii părăsesc masiv Germania. Steagului Israelului, arborat pe un coș de fum industrial

Evreii părăsesc masiv Germania. Steagului Israelului, arborat pe un coș de fum industrial

Un evreu din doi ia deja în calcul să părăsească Germania, a declarat recent ministrul german de Externe, Heiko Maas

Președinții german și israelien și-au exprimat, miercuri, îngrijorarea că „vechii demoni” ai antisemitismului vor apărea în Europa, în timpul comemorării eliberării lagărului de concentrare de la Auschwitz.

„Credeam că acești demoni vor dispărea odată cu timpul. Dar nu: spiritele malefice ale trecutului apar acum sub forme noi”, a declarat președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, într-un discurs susținut în Bundestag.

Omologul său israelian, Reuven Rivlin, a avertizat că „un antisemitism murdar și extrem planează asupra Europei, de la extrema dreaptă, la extrema stângă”.

„Europa este astăzi vizitată de demonii trecutului”, a declarat Rivlin, citat de AFP.

După ceremoniile organizate la Yad Vashem în Israel, apoi la locul fostului lagăr de concentrare Auschwits-Birkenau, cei doi șefi de stat au ținut un discurs în fața deputaților și a guvernului Angelei Merkel.

„Aș dori să pot spune cu convingere, în special în fața oaspetelui nostru din Israel: noi, germanii, ne-am înțeles”, a spus președintele Steinmeier, al cărui rol este esențial onorific, dar a cărui voce este respectată și influentă în Germania.

„Dar cum aș putea să spun asta atunci când ura și agitația se răspândesc, când otrava naționalismului este din nou agitată în dezbateri, chiar aici” a lansat el, în prezența parlamentarilor de extremă dreaptă ai Alternativei pentru Germania (AfD).

AfD a înregistrat o creștere spectaculoasă în ultimii ani în peisajul politic german.

Partidul militează deschis pentru „sfârșitul culturii pocăinței germane pentru crimele celui de-al treilea Reich”.

Germania, ca și alte țări europene, se confruntă cu o creștere a atacurilor rasiste și antisemite.

Astfel, acestea au crescut în 2018 cu aproape 20% față de 2017, conform statisticilor poliției. Mișcarea neonazistă este la originea multora din ele.

Luni, în plină comemorare a eliberării lagărelor de concentrare, un steag israelian a fost arborat pe un coș dintr-o fabrică abandonată din Leipzig, evocând coșurile cuptoarelor crematoriului de la Aushcwitz.

Această recrudescență a actelor antisemite face ca guvernul să se teamă de o plecare „masivă” a evreilor din Germania.

Unul din doi evrei s-a gândit deja să părăsească Germania, a avertizat recent ministrul de Externe, Heiko Maas, precizând că „insulte și atacuri antisemite au loc zilnic în Germania”.

Astfel, acest dosar va fi o prioritate pentru Germania, care preia președinția rotativă a Uniunii Europene, în iulie, și președinția Consiliului Europei, în noiembrie.