La Berlin, fuseseră planificate evenimente publice la Poarta Brandenburg și la alte obiective istorice, în mod obișnuit, fiind așteptați zeci de mii de participanți.

Președintele Frank-Walter Steinmeier și cancelarul Angela Merkel au depus coroane de flori la monumentul ridicat în centrul Berlinului, în memoria victimelor războiului și ale dictaturii comuniste.

Steinmeier a descris înfrângerea germană din 1945, drept un act de eliberare și a apreciat că ,,acum, trebuie să ne eliberăm singuri de pericole precum noul naționalism, ura sau disprețul pentru democrație,,.

La Varșovia, președintele polonez Andrzej Duda a descris aniversarea de astăzi drept una dulce-amară, întrucât sfârșitul atrocităților războiului a fost urmat de căderea Poloniei, în sfera de influență a Uniunii Sovietice, iar șeful diplomației a subliniat că țările din spatele Cortinei de Fier au fost nevoite să îndure o luptă care a durat decenii, pentru a deveni cu adevărat independente.

În Regatul Unit, ceremoniile au inclus o paradă în apropierea Palatului Buckingham, însă și aici majoritatea evenimentelor au fost limitate la comemorări online.

Şi în Franța, președintele Emmanuel Macron a condus o ceremonie, la Arcul de Triumf din Paris, în prezența oficialităților militare de rang înalt, dar în absența publicului.