Evenimentul Zilei > Social > EURONEWS: COVID-19 ucide de trei ori mai mult decât gripa sezonieră
EURONEWS: COVID-19 ucide de trei ori mai mult decât gripa sezonieră

EURONEWS: COVID-19 ucide de trei ori mai mult decât gripa sezonieră

COVID-19 este de trei ori mai letal decât gripa sezonieră, a dezvăluit un nou studiu realizat de Institutul Francez de Cercetare Medicală și Sanitară (INSERM) și de Universitatea din Dijon, care a comparat datele a peste 89.500 de pacienți cu COVID-19 spitalizați între martie și aprilie, cu cele a peste 45.800 de pacienți internați pentru gripă sezonieră în perioada decembrie 2018 - 28 februarie 2019.

Rezultatele studiului au fost publicate vineri în revista „The Lancet Respiratory Medicine”.

Studiul a demonstrat că rata de mortalitate a noului coronavirus este de trei ori mai mare decât cea a gripei sezoniere, de 16,9% și, respectiv, 5,8%.

Între timp, internările în spital au fost de două ori mai frecvente pentru COVID-19 comparativ cu gripa sezonieră, cu un număr mai mare de pacienți cu Covid internați la terapie intensivă – 16,8% față de 10,8% pentru gripă „normală”.

Șederile la terapie intensivă au fost, de asemenea, mai lungi: pacienții cu COVID-19 au rămas în secție în medie 15 zile, comparativ cu 8 zile pentru gripa sezonieră.

Totuși, cercetătorii au subliniat unele limitări. Ei au remarcat, de exemplu, că, deși testarea pentru COVID-19 este standardizată la nivel național, practicile de screening gripal ar fi putut fi diferite de la spital la spital – ceea ce ar putea explica, în parte, numărul ridicat de pacienți internați pentru COVID-19.

În plus, cercetătorii au menționat că diferența dintre ratele de spitalizare poate fi parțial datorată imunității gripale existente, fie din cauza unei infecții anterioare, fie din cauza vaccinării.

Catherine Quantin, profesor la Universitatea din Dijon și cercetător INSERM, a subliniat că „acest studiu este cel mai mare care a comparat cele două boli până acum și confirmă faptul că virusul COVID-19 este mult mai grav decât gripa”.

„Constatarea că rata mortalității de la COVID-19 este de trei ori mai mare decât cea determinată de gripa sezonieră este deosebit de surprinzătoare, dacă ne amintim că sezonul gripal 2018-2019 a fost cel mai grav din Franța, în ceea ce privește decesele din ultimii cinci ani”, a adăugat Quantin.

Franța este una dintre cele mai afectate țări din lume, cu peste 59.600 de decese și peste 2,4 milioane de infecții confirmate de la începutul pandemiei. (Rador)

https://it.euronews.com/2020/12/18/francia-il-piu-grande-confronto-tra-influenza-e-covid-19-il-coronavirus-tre-volte-piu-mort

Traducerea: Oana Avram