„Manaus conduce o luptă împotriva timpului pentru a evita să devină versiunea braziliană a Guayaquil”, scrie un ziar local, referindu-se la orașul ecuadorian unde trupurile persoanelor decedate din cauza Covid 19 au fost lăsate să se descompună pe străzi și unde mii de oameni se tem să nu moară.

Astfel, coronavirusul ar putea deveni mormântul politic al președintelui Jair Bolsonaro, care a gestionat pandemia în cel mai rău mod posibil.

Jair Bolsonaro, președintele Braziliei: „Din informațiile pe care le avem, aș putea greși, dar nimeni nu și-a pierdut viața din cauza lipsei ventilatoarelor sau a unui pat la terapie intensivă. S-ar fi putut întâmpla. Există un spital de campanie lângă voi sau un spital public? Găsiți o modalitate de a intra și de a filma. Mulți oameni fac asta, şi mai mulți oameni trebuie să o facă pentru a arăta care este situația reală”.

Între timp, la Rio de Janeiro, centrele comerciale au fost deschise cu o săptămână mai devreme decât era prevăzut, întrucât companiile înfometate impuneau autorităților să ridice restricțiile, deși experții în sănătate publică au avertizat că este prea devreme pentru a evita un nou val de contaminări.

Zeci de mii de persoane au rămas fără locuri de muncă și 10% din magazine s-au închis definitiv, însă criza s-ar putea agrava săptămânile următoare. (Rador)