Evenimentul Zilei > Economie > Estimări optimiste pentru comerțul mondial. Economia dă semne de revenire
Estimări optimiste pentru comerțul mondial. Economia dă semne de revenire

Estimări optimiste pentru comerțul mondial. Economia dă semne de revenire

Estimări optimiste pentru comerțul mondial vin de la Organizația Mondială a Comerțului care se bazează pe o reușită a campaniilor de vaccinare.

Comerțul mondial va înregistra o creștere ușoară în acest an. Estimările sunt optimiste datorită apariției vaccinurilor anti-COVID.

Organizaţia Mondială a Comerţului a îmbunătăţit uşor estimările privind evoluţia comerţului mondial pentru anul acesta. Oficialii OMC au avertizat că perspectivele pentru comerț rămân, totuși, sumbre din cauza riscurilor privind campania de vaccinare şi a evoluţiei pandemiei de coronavirus (COVID-19), după cum transmite Reuters.

Directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, a afirmat că vaccinurile au dat lumii şansa stopării bolii. De asemenea, este un semnal favorabil pentru redresarea economiilor din țările afectate de pandemie.

„Dar această oportunitate ar putea fi risipită dacă un număr mare de ţări şi persoane nu au acces egal la vaccinuri”, a avertizat şeful organizaţiei care are sediul la Geneva.

Evoluția schimburilor comerciale în anii pandemiei

Potrivit informațiilor furnizate până în prezent, anul acesta, schimburile comerciale internaţionale ar urma să înregistreze o creştere de 8%. Creșterea vine după un declin de 5,3% în anul trecut, 2020, când pandemia s-a manifestat cu forță. În luna octombrie a anului trecut, OMC previziona un avans de 7,2% în 2021 şi o scădere de 9,2% în 2020. Pentru anul viitor, când efectele campaniei de vaccinare se vor vedea mult mai bine, este estimată o expansiune de 4%.

Comerţul este supus unor riscuri de deteriorare semnificativă pe termen scurt, iar perspectivele depind de evoluţia pandemiei. Accelerarea distribuirii de vaccinuri şi ridicarea mai rapidă a restricţiilor ar putea adăuga 2,50 puncte procentuale la creşterea comerţului, apreciază oficialii OMC.

La jumătatea acestei luni Okonjo-Iweala intenţionează să aibă o întâlnire cu producătorii de vaccinuri şi cu mai multe grupuri civile. Cu acest prilej se va face o analiză a posibilității de extindere a producției de vaccinuri, în special pe piețele emergente.

Şeful OMC a atras atenţia că există deja deosebiri regionale în comerţ. Astfel, în timp ce exporturile Asiei în 2021 ar putea înregistra potenţial o creştere de 10% faţă de nivelul din 2019, livrările din Africa şi Orientul Mijlociu ar putea fi în scădere.