Evenimentul Zilei > Social > Este real! Cercetătorii au descoperit cine poate muta munții din loc
Este real! Cercetătorii au descoperit cine poate muta munții din loc

Este real! Cercetătorii au descoperit cine poate muta munții din loc

Cercetătorii au făcut o descoperire surprinzătoare. Rolul precipitațiilor în natură era deja cunoscut. Ajută culturile să crească, sapă albia râurilor, provoacă inundații grave și mai nou modifică peisajele montane.

 

Astfel, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Bristol, nouă tehnică le permite geologilor să înțeleagă mai precis modul în care mișcarea apei a modelat cele mai înalte vârfuri și cele mai adânci văi de pe planeta noastră.

Ultima descoperire dă posibilitatea oamenilor de știință să calculeze ratele de eroziune din cauza precipitațiilor, oferind astfel o istorie mai precisă a interacțiunii dintre hidrologia și geologia unei anumite regiuni.

„Poate părea logic că mai multă ploaie poate modela munții, făcând râurile să sape mai repede în piatră. Dar oamenii de știință cred, de asemenea, că ploaia poate eroda un peisaj suficient de repede pentru a muta rocile de pe Pământ și pentru a înălța munții”, a spus autorul principal al studiului, Byron Adams, de la Institutul Cabot pentru mediu al Universității din Bristol.

 „Ceasurile cosmice” folosite de specialiști

„Teoriile au fost dezbătute de zeci de ani, deoarece măsurătorile necesare pentru a le demonstra sunt foarte de complicate. Descoperirea aceasta atât de interesantă pentru că susține cu tărie ideea că procesele atmosferice și solide ale pământului sunt strâns conectate”, a declarat el.

Descoperirea, care s-a concentrat pe un munte precum Himalaya deschide, de asemenea, calea pentru prognozarea posibilului impact al schimbărilor climatice asupra peisajelor montane și, mai departe, asupra vieții oamenilor, cred oamenii de știință.

Echipa de cercetare și-a concentrat eforturile pe Himalaya centrală și de est din Bhutan și Nepalul, deoarece această regiune a lumii a devenit unul dintre locurile predilecte pentru studii privind rata eroziunii.

Dr. Adams, alături de colaboratorii de la Universitatea de Stat din Arizona și Universitatea de Stat din Louisiana, au folosit așa-numitele „ceasuri cosmice” din granulele de nisip pentru a măsura viteza cu care râurile erodează rocile de sub ele.

Ce poate face o particulă din spațiul cosmic

„Când o particulă din spațiul cosmic ajunge pe Pământ, este posibil să lovească firele de nisip de pe versanții dealului, pe măsură ce sunt transportați spre râuri. Când se întâmplă acest lucru, unii atomi din fiecare bob de nisip se pot transforma într-un element rar. Numărând câți atomi ai acestui element sunt prezenți într-o pungă de nisip, putem calcula cât timp a fost nisipul acolo și, prin urmare, cât de repede se erodează peisajul”, a explicat Adams.

„După ce ce avem rate de eroziune din toate zonele montane, le putem compara cu variațiile de curgere a râului și cu precipitațiile. Am testat o mare varietate de modele pentru a reproduce modelul ratei de eroziune din Bhutan și Nepal. În cele din urmă, un singur model a fost capabil să prezică cu exactitate ratele de eroziune măsurate”, a mai spus Adams.

„Acest model ne permite pentru prima dată să cuantificăm modul în care precipitațiile afectează ratele de eroziune pe teren accidentat”, a adăugat el, scrie Digi24.