Evenimentul Zilei > Politica > Eșec la ultima negociere pentru prefecți. Coaliția nu a reușit să ajungă la un acord
Eșec la ultima negociere pentru prefecți. Coaliția nu a reușit să ajungă la un acord

Eșec la ultima negociere pentru prefecți. Coaliția nu a reușit să ajungă la un acord

O nouă rundă de negociere pentru prefecți a eșuat. Liderii coaliției de guvernare, PNL, USR-PLUS și UDMR, nu s-au înțeles cu privire la județele în care își vor nominaliza prefecții și subprefecții

Coaliția de guvernare a înregistrat un nou eșec la ultima rundă de negociere pentru prefecți.

Liderii coaliției de guvernare nu au reușit să se înțeleagă asupra împărțirii funcțiilor de prefect și subprefect. Luni, reprezentanții PNL, USR- PLUS și UDMR au avut o nouă rundă de negociere, a doua, însă discuțiile au eșuat.

Politicienii celor patru partide nu reușesc să se pună de acord asupra județelor în care își vor nominaliza prefecții și subprefecții. Există divergențe asupra anumitor prefecturi, importante, pe care le doresc și unii și alții. Astfel, printre prefecturile aflate în dispută sunt cele din București, Cluj, Sibiu, Constanța, Timiș sau Iași.

Nici luni, după ce au discutat aproape două ore, PNL, USR-PLUS și UDMR nu au reușit să ajungă la un compromis acceptat de toată lumea.

Potrivit algoritmului stabilit la formarea guvernului, PNL urmează să numească 23 de prefecți și 47 de subprefecți. Alianța USR PLUS a primit 14 posturi de prefecți și 28 de subprefecți, iar UDMR 5 prefecți și 10 subprefecți.

O nouă negociere pentru prefecți

Liberalii propun ca fiecare partid să-și numească prefecți în județele în care dețin și președinția Consiliului Județean. Aceasta în scopul unei bune colaborări între cele două instituții – Prefectura și Consiliul Județean. O astfel de împărțire ar fi în favoarea PNL care a câștigat cele mai multe Consilii județene – unele în alianță cu USR PLUS.

Drept urmare, USR PLUS a respins formula celor din PNL și au susținut ca prefecturile să fie împărțite printr-un sistem de tragere. Liberalii ar alege prima prefectură, urmați de USR PLUS și UDMR. Tragerile se vor repeta până când vor fi epuizate toate pozițiile de prefect și subprefect.

Nici UDMR nu este de acord cu propunerea PNL, solicitând să numească prefecți în alte județe decât cele pe care le controlează prin președinți de Consilii Județene și primari.

În aceste condiții, negocierile urmează să fie reluate, cel mai probabil miercuri.

Orban nu-și permite să piardă o negociere pentru prefecți

După ce a cedat portofoliile ministeriale importante, în schimbul președinției Camerei Deputaților, Ludovic Orban se ține tare la negocierea prefecturilor. Liderul PNL trebuie să obțină câștig de cauză deoarece se confruntă cu numeroase nemulțumiri în partid.

Mai mulți lideri locali s-au revoltat aflând că PNL nu va mai da miniștri la Transporturi, Fonduri Europene sau Dezvoltare. Revolta s-a manifestat mai ales în zona Ardealului, unde liberalii au obținut rezultate mai bune în alegeri.

Valeriu Stoica despre erorile de negociere ale PNL

Situația din PNL a fost comentată și de fostul președinte al partidului, Valeriu Stoica. Acesta a arătat că nemulțumirile interne ar fi fost mai mici dacă șefii organizațiilor locale ar fi fost cooptați în negociere.

„A doua eroare a fost aceea că nu s-a găsit o formula de antrenare în negociere, discretă, a centrelor de putere din partid, a organizațiilor județene. De aceea sunt foarte mari nemulțumiri la baza partidului, iar mulți cred că au fost sacrificați”, a explicat Stoica.

Valeriu Stoica a precizat că Ludovic Orban nu a reușit să gestioneze foarte bine relația cu baza partidului.

Citește și: 

Valeriu Stoica indică punctele de eroare. Ce a greșit PNL în negocierile pentru guvern

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.