Evenimentul Zilei > International > Erdogan avertizează Europa! Mișcări de trupe pentru susținerea guvernului
Erdogan avertizează Europa! Mișcări de trupe pentru susținerea guvernului

Erdogan avertizează Europa! Mișcări de trupe pentru susținerea guvernului

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, avertizează Europa în legătură cu noi violențe în Libia, dacă se va permite ca guvernul „legitim” al acestei țări, susținut de ONU, să cadă.

Cu puțin timp înainte de începerea conferinței internaționale pentru soluționarea conflictului armat din Libia, care va avea loc duminică, la Berlin, Recep Erdogan face o serie de declarații incendiare într-un articol semnat în Politico. Președintele turc își arată susținerea pentru guvernul libian sprijinit de ONU, cu sediul la Tripoli, condus de premierul Fayez al-Serraj, împotriva generalului Khalifa Haftar, cu sediul în estul țării, și a trimis în acest sens trupe pentru a consolida poziția lui al-Serraj. „Turcia va continua să rămână în Libia până când guvernul legitim este în siguranţă”, a declarat Erdogan, adăugând că Ankara se va alătura „fraților și surorilor” sale din Libia, citând „legături istorice foarte profunde” între Turcia și națiunea nord-africană.

Erdogan mai susține că Uniunea Europeană are o datorie „istorică” de a sprijini guvernul de uniune naţională al Libiei (GNA) și, în acest sens, trebuie să facă pași concreți în această țară ca „actor relevant pe arena internațională”. Președintele turc este de părere că, din moment ce „Europa este mai puţin interesată să ofere sprijin militar Libiei, alegerea evidentă este de a lucra cu Turcia.” Erdogan avertizează Europa în legătură cu noi violenţe în Libia, dacă se permite ca guvernul „legitim” al ţării, în opinia lui, să cadă.

Conform Agerpres, la conferința de duminică de la Berlin, vor participa reprezentanți din SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, Turcia, Italia şi ai ONU. Au fost invitaţi, de asemenea,  şi cei doi lideri beligeranţi din Libia, Fayez al-Sarraj, şeful guvernului susţinut de ONU, şi mareşalul Khalifa Haftar, liderul aşa-numitei Armate Naţionale Libiene (ANL), care desfăşoară de nouă luni o ofensivă militară pentru cucerirea capitalei Tripoli, soldată până în prezent cu moartea a circa 2.000 de combatanţi şi a peste 280 de civili, conform datelor ONU.

Turcia este hotărâtă să folosească „toate mijloacele puterii sale politice, diplomatice şi militare” pentru a proteja guvernul recunoscut de ONU al Libiei, a declarat sâmbătă preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.