Co-laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, Michael Mayor afirmă că oamenii nu vor putea trăi vreodată pe o altă planetă în afară de Terra! Culmea este că Mayor a luat premiul Nobel pentru descoperirea primei exoplanete pe orbita unei stele din categoria Soarelui!

„Dacă vorbim despre exoplanete, lucrurile sunt clare – Nu vom migra niciodată acolo!”, a declarat Michael Mayor, conform Agerpres, care s-a grăbit să adauge că vrea să elimine toate teoriile fanteziste care vorbesc despre mutarea oamenilor într-o „casă” nouă din Univers.

Elon Musk este cel care a lansat un proiect gigant ce urmărește colonizarea Universului. Mulți miliardari îi finanțează construcția primei navete ce va trimite pe Marte oameni care să locuiască acolo!

Totuși, distanța este principalul obstacol în calea cucerii spațiului cosmic, reamintește renumitul fizician: „Chiar şi în cel mai optimist caz, în care găsim o planetă locuibilă care să nu fie prea departe, să zicem la câteva zeci de ani lumină, ceea ce nu e mult deloc, e chiar în vecinătatea noastră, totuşi timpul necesar pentru a ajunge până acolo este considerabil”.

Și alți oameni de știință îi dau dreptate

La fel ca fizicianul Michael Mayor, și Stephen Kane, profesor de astrofizică planetară la Universitatea California, din Riverside, este de aceeași părere: „Realitatea tristă este că, în acest moment al istoriei umanităţii, toate celelalte stele sunt practic infinit de departe de noi. Ca specie, noi ne chinuim foarte mult să ajungem chiar şi până la Lună!”.

În următorii 50 de ani, omenirea ar putea trimite exploratori pe Marte, dar „eu aş fi foarte surprins dacă ar ajunge și până pe orbita lui Jupiter în următoarele câteva secole”, susține profesorul Kane.

În astrofizică, realitatea se vede astfel: distanţa până la cea mai apropiată stea de Soare este de aproximativ 70.000 de ori mai mare decât distanţa până la Jupiter! „Pur și simplu, toate stelele sunt imposibil de departe de Terra”.

Andrew Fraknoi, profesor emerit de astronomie la Foothill College, din California, este mai „optimist”: „Eu nu am să spun niciodată că nu vom ajunge la stele şi la alte planete locuibile. Cine ştie cum va arăta tehnologia noastră peste un milion de ani de evoluţie?!”.