Evenimentul Zilei > Justitie > Elena Udrea mai rămâne în Bulgaria câteva zile. Instanța a amânat decizia cu privire la extrădare
Elena Udrea mai rămâne în Bulgaria câteva zile. Instanța a amânat decizia cu privire la extrădare

Elena Udrea mai rămâne în Bulgaria câteva zile. Instanța a amânat decizia cu privire la extrădare

Elena Udrea mai are de așteptat încă o săptămână pentru a afla decizia instanței din Bulgaria cu privire la extrădarea sa în România. Decizia finală ar fi trebuit dată astăzi, însă avocata fostului ministru a cerut o amânare, pe motiv că nu poate fi prezentă în sală. Procesul s-a mutat pe data de 18 mai. Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare în dosarul ”Gala Bute”.

UPDATE: Magistrații de la Curtea de Apel din Sofia nu au dat încă verdictul cu privire la extrădarea Elenei Udrea.

Decizia a fost amânată pentru data de 18 mai. Amânarea a fost solicitată de avocata fostului ministru al Transporturilor pe motiv că nu poate fi prezentă în sală. Întrebată dacă are nevoie de apărătoarea sa, Elena Udrea a explicat că aceasta este avocata care ține legătura cu avocații ei din România.


Știre inițială: Elena Udrea va afla marți, 10 mai, dacă va fi sau nu extrădată în România. Procesul de judecare a contestației va avea loc astăzi, după ce avocații fostului ministru al Turismului au solicitat amânarea pe motiv că au alte procese la care trebuie să fie prezenți. Elena Udrea a solicitat să ispășească pedeapsa primită în dosarul Gala Bute în Bulgaria, motivând că în închisorile din România sunt condiții insalubre.

Fostul ministru al Turismului va afla astăzi decizia judecătorilor bulgari, care vor judeca recursul deciziei de extrădare în România. Magistrații de la Curtea de Apel din Sofia au decis ca recursul la decizia de extrădare să fie judecat pe 10 mai.

Pe lângă condițiile insalubre din închisorile din România, Elena Udrea s-a plâns judecătorilor bulgari că viața sa ar putea fi pusă în pericol dacă este extrădată. Ea a susținut că este o victimă a sistemului politic și că data trecută când a fost închisă a primit amenințări cu moartea.

„Sper că judecătorii vor auzi în ce situație mă aflu și vor lua o decizie curajoasă”, a spus fostul ministru în fața instanței din Bulgaria.

Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare în dosarul ”Gala Bute”

Elena Udrea a ajuns în spatele gratiilor pe 7 aprilie, când poliția de frontieră din Bulgaria au prins-o în timp ce încerca să treacă cu un autoturism în Grecia. Ea fusese dată în urmărire internațională în aceeași zi, după ce ÎCCJ a condamnat-o la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute.

Fostul ministru al Turismului a părăsit țara în dimineața zilei de 7 aprilie, când Înalta Curte de Casație și Justiție a dat sentința în celebrul dosar. Plecarea sa a fost una legală, în momentul trecerii prin Vama Giurgiu pe numele ei nu era impuse restricții de circulație.

Magistrații de la Curtea de Apel din Sofia vor decide astăzi dacă Elena Udrea va fi extrădată sau nu în România. În cazul în care aceștia decis ca pedeapsa să se ispășească în România, de aducerea fostului ministru în țară se va ocupa Ministerul de Interne de la București.

„Procedura este una cunoscută, internaţională. În momentul în care această decizie de astăzi rămâne definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în cinci zile, Centrul internaţional de cooperare poliţienească va demara procedurile internaţionale în astfel de situaţii şi va proceda la aducerea în ţară a doamnei Udrea. Cum se va întâmpla acest lucru vor decide poliţiştii. Având în vedere distanţa foarte mică între Sofia şi Bucureşti vorbim despre posiblitatea de a fi transferată în România pe cale terestră”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.