Efectele negative ale plafonării prețurilor. Ar duce la pierderi financiare și la faliment

Efectele negative ale plafonării prețurilor. Ar duce la pierderi financiare și la faliment Sursa: EVZ

O eventuală plafonare a prețurilor pentru alimente ar duce la dispariția unor produse de pe piață și, implicit, la dezvoltarea speculei. Totodată, odată aplicate măsuri de reducere artificială a prețurilor, multe companii din industrie vor înregistra pierderi financiare majore care vor duce la falimente și pierderea locurilor de muncă.

Avertismentul vine din partea Federației Romalimenta care atrage atenția că o astfel de măsură nu este de dorit în această perioadă. O astfel de decizie, de plafonare a prețurilor, impusă de autorități ar periclita aprovizionarea populaţiei cu produse alimentare, se arată într-un comunicat de presă.

„Adoptarea plafonării va avea ca efect imediat periclitarea aprovizionării populaţiei cu produse, previzionându-se o criză alimentară accentuată, lipsurile de pe piaţă stimulând specula şi economia subterană. Mii de locuri de muncă vor fi puse în pericol, companiile fiind nevoite să adopte măsuri de eficientizare a costurilor. Astfel, vor creşte cheltuielile statului cu şomajul. Industria alimentară contribuie semnificativ la economia naţională, atât de încercată în aceste momente, şi trebuie susţinută de factorii decizionali, fiind esenţială ţării şi având nevoie de măsuri de sprijinire”, se arată în comunicatul de presă.

Stabilizarea va fi doar aparentă

Potrivit sursei citate, o eventuală plafonare la preţurile alimentelor va produce o stabilizare doar în aparență. În realitate va urma o cascadă de efecte negative care vor afecta întregul lanț agroalimentar. Prin adoptarea unei astfel de măsuri, apare riscul unei crize alimentare majore. Aceasta deoarece, potrivit sursei citate, industria nu va putea suporta pierderile, iar multe companii îşi vor înceta activitatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Economia traversează o criză prelungită, nu doar naţională, ci europeană şi chiar globală, inclusiv inflaţie alimentară, iar remediile trebuie atent cumpănite! Producătorii alimentari din România au nevoie de stabilitate, predictibilitate şi de sprijin constant din partea decidenţilor pentru a-şi putea continua activitatea în această situaţie dificilă, iar impunerea unei plafonări artificiale nu va face decât să pună în pericol capacitatea lor de a-şi continua activitatea”, precizează reprezentanții asociației.

sursa: arhivă EVZ

Efectele negative ale plafonării prețurilor

Potrivit organizaţiei patronale, industria alimentară va fi grav afectată prin plafonarea preţurilor. Iar problemele se vor manifesta pe termen foarte lung. Dat fiind că se va lucra în pierdere. Drept urmare, atrage atenția Romalimenta, este nevoie ca măsurile să fie adoptate de comun acord, de autorități și reprepzentanții industriei.

„Măsurile necesare protejării sectoarelor vulnerabile (din cadrul populaţiei şi al economiei) trebuie decise numai prin consultarea producătorilor, în caz contrar efectele negative vor depăşi substanţial beneficiile, cei mai mulţi operatori economici neputând suporta pierderile şi fiind obligaţi să-şi închidă afacerile şi implicit să sisteze livrările de alimente, deficitul crescând şi mai mult. Plafonarea va duce la pierderi financiare substanţiale pentru producătorii agroalimentari, care se vor răsfrânge inclusiv asupra salariaţilor, prin pierderea locurilor de muncă, din cauza imposibilităţii companiilor de a-şi mai plăti angajaţii, cu efecte sociale greu de cuantificat”, se menţionează în comunicat.

Cum își poate exercita statul controlul

Totodată, Romalimenta consideră că autorităţile deţin mecanismele necesare pentru a verifica piaţa şi eventualele tendinţe speculatorii. Este vorba despre Monitorul Preţurilor, al Consiliului Concurenţei, care poate sancţiona operatorii economici care urmăresc să profite în mod abuziv.

„În concluzie, solicităm factorilor decizionali să înţeleagă importanţa sectorului alimentar şi măsurile speciale necesare pentru menţinerea funcţionării lanţului alimentar în toate aspectele sale şi să nu pună bariere în calea producţiei şi aprovizionării consumatorilor cu produse vitale, în acest context deosebit”, se precizează în comunicat.