Alertă în România începând cu următoarele săptămâni. Va fi jale. Cum vom mai face față

Alertă în România începând cu următoarele săptămâni. Va fi jale. Cum vom mai face față

Creșterea prețului la carburant și la utilități va însemna o mărire exponențială a prețului alimentelor de la raft. Specialiștii din industria alimentară preconizează majorări ale tarifelor finale, în timp ce prețul benzinei a depășit 7 lei.

Anul 2022 a debut cu scumpirea carburanților, astfel că astăzi diferența de preț e de peste 50 de bani, căci un litru de benzină depășește 7 lei la unele stații. Din acest motiv, oamenii se gândesc deja la opțiunea de a renunța la automobilul propriu atunci când vor să se deplaseze.

Scumpirile afectează și micii întreprinzători

Anul 2022 nu este unul bun nici pentru antreprenorii ce dețin afaceri mici sau mijlocii, căci profitul lor este condiționat și de distribuirea mărfii către punctele de desfacere.

"Toate aceste scumpiri și chiar și a combustibilului și a energiei în mod special se reflectă în prețul final pe care îl suportă consumatorul final, în prețul produsului automat", afirmă Andreea Anghel, antreprenor.

Ioan Ladoși, presedintele Asociației producătorilor de carne de porc a afirmat că: "La poarta fermei, noi primim pentru fiecare kilogram de carne de porc în viu 5,5 lei, iar în contextul scumpirilor, costul de producție a depășit deja 6,5 lei pe kilogram. Această creștere a prețului carburanților e bomboana de pe coliva cărnii de porc românești".

Președintele Romalimenta, Sorin Minea atrage atenția asupra altor factori care favorizează creșterea prețurilor.

"Prețul nu se formează doar cu prețul la combustibil. Gândiți-vă că apare creșterea prețului la utilități, gaze, curent electric care vor genera o creștere mare, aparent devalorizarea și inflația, eventual unele majorări salariale, impozitele și toate aceste lucruri duc la o scumpire care poate să fie în unele cazuri spectaculoasă", a afirmat acesta.

Prognoze nefericite pentru români. Toate prețurile vor crește

România va fi lovită din plin de o majorare a prețurilor în următoarele luni de zile. Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) cu privire la evoluția scumpirilor în anii 2020-2021 vor reprezenta baza unor noi valuri de creșteri a costurilor la alimente și utilități, sunt de părere specialiștii din domeniul financiar.

În comparație cu anul 2020, românii au avut de plătit sume colosale de bani, anul trecut, pentru a-și asigura un trai decent. Numai că acesta este doar începutul, criza economică urmând să fie resimțită în valuri. Astfel, anul 2022 nu aduce deloc vești favorabile pentru cetățeni.

Potrivit datelor publicate de INS, în decembrie 2021, prețul la uleiul alimentar s-a scumpit cu 27.17% față de aceeași perioadă a anului 2020. Cartofii s-au scumpit, de asemenea, cu 24.89%, în același interval de timp.

Ne puteți urmări și pe Google News