Centralele de bloc scumpesc apartamentele noi. Cu cât cresc prețurile și care este cauza
- Ionel Sclavone
- 15 ianuarie 2022, 07:45
Înlocuirea centralelor de apartament cu centrale de bloc va avea drept consecință creșterea prețurilor la apartamentele noi.
Inițiativa Ministerului Mediului de a interzice centralele de apartament în noile blocuri va duce la scumpirea locuințelor. De altfel, propunerea nu este tocmai nouă, autoritățile încercând să o impună și în trecut.
Conform Antonelei Comșa, președintele Asociației Investitorilor Imobiliari din România (AREI), obligativitatea instalării centralelor de bloc va duce la o scumpire cu 5% a apartamentelor. Pe lângă prețul de vânzare vor mai fi și alte costuri suplimentare, legate de operarea și întreținerea centralei de bloc.
„În momentul în care instalezi o centrală de bloc, la o capacitate destul de mare, legea impune să ai fochist 24 de ore. De asemenea, dacă montez centrala pe bloc, la unul de 11 etaje, cel de la parter vrea să aibă apă caldă când dă drumul la apă, cel de la etajul 11 se frige. Pentru a evita astfel de situații, se pun tot felul de instalații care costă”, susține Antoanela Comșa pentru Economica.net.
Cu cât va crește prețul apartamentelor
Potrivit spuselor sale, doar pe partea instalațiilor costurile cresc cu 15-20%, iar în prețul final al apartamentului, ponderea va fi de 5%. Chiar și așa, aceasta consideră că este o măsură bună
Centralele termice de bloc se instalează, de regulă, la subsol, într-o cameră specială. Pereții acesteia trebuie să aibă o grosime mult mai mare decât restul, pentru a nu afecta structura de rezistență a clădirii, în ca de explozie. În plus este nevoie și de o tubulatură specială prin care să fie evacuate gazele arse deasupra blocului. O altă variantă, preferată de mulți dezvoltatori este instalarea centralei pe acoperiș pentru că e mai simplu.
Ministerul Mediului cere interzicerea centralelor de apartament
Ministerul Mediului vrea să interzică montarea de centrale de apartament în noile blocuri, începând din acest an. Dacă propunerea va fi aprobată în coaliția de guvernare, noile construcții nu vor mai avea centrale individuale, iar acest lucru se va reflecta și în prețul de vânzare pentru apartamente.
„Va fi analizată în luna ianuarie și vom propune coaliției de guvernare în luna ianuarie o reglementare nouă, adică o interdicție de centrale individuale în blocurile noi. Interdicția nu o să apară de azi pe mâine, dar probabil se va întâmpla până la mijlocul anului. Dacă va fi proiect de lege va trebui să treacă de Parlament, dacă va fi ordonanță de urgență o să apară un pic mai devreme, dar nu se va interveni pentru centralele care sunt deja autorizate”, a afirmat ministrul mediului, Tanczos Barna, citat de Digi24.