Guvernul a modificat din legea 19/2020 astfel încât angajatorii să dea liber unuia dintre părinți pentru a avea grijă de copil și în perioada vacanțelor, nu doar în timpul școlii. Asta atât timp cât este impusă starea de urgență.

În anul 2020, vacanţa de primăvară este stabilită între 4 aprilie și 21 aprilie 2020, iar starea de urgență este impusă până în 14 aprilie inclusiv, cu posibilitate de prelungire.

„Au dreptul la zile libere plătite părinții cu copii înscriși în învățământ cu vârste de până în 12 ani sau cu copii până în 18 ani cu dizabilități. O altă condiție este ca jobul respectiv să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

Măsura este valabilă pentru părinții cu copii la școală, grădiniță sau creșă.

Pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază corespondent unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (pe zi) utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor”, potrivit startupcafe.ro.