E bun sau nu vinul roșu? Ce spune un medic despre sănătatea inimii
- Iulia Moise
- 4 noiembrie 2024, 11:14
Dr. Stanislav Rurac, un cunoscut chirurg în bolile cardiovasculare din România, a fost invitat în cel mai nou episod de podcast, sâmbătă, pe canalul oficial de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”.
Dr. Stanislav Rurac a participat la primul transpart de plămîni din România
Medicul primar chirurgie cardiovasculară, Stanislav Rurac a fost unul dintre membrii echipei care a realizat primul transplant de plămâni din România, în 2018. De-a lungul timpului, dr. Rurac a realizat peste 3000 de operații cardiace clasice, minim invazive și vasculare.
Medicul are la activ nu mai puțin de 10 intervenții realizate în premieră națională în România sau Republica Moldova. El și-a dedicat activitatea profesională dezvoltării chirurgiei cardiace minim invazive de la noi, în ultimii 10 ani, conform cancan.ro.
Cardiologul Stanislav Rurac, în discuția purtată cu jurnalistul Adrian Artene, ne spune ce stil de viață este recomandat să avem pentru a susține sănătatea sistemului nostru cardiovascular. Medicul vorbeşte despre alimentele care ne „otrăvesc”, dar şi despre consumul de alcool.
Stanislav Rurac, despre mezeluri și produse de patiserie
Adrian Artene a întrebat dacă „există alimente otrăvitoare pentru inimă, pentru organism”. El se referă la mezeluri și produse de patiserie.
Doctorulul a răspuns „că noi ca şi popor avem afinitate faţă de mezeluri, dar aş recomanda mezeluri făcute acasă. Nu o să uit niciodată că tatăl meu socru a lucrat la fabrică de mezeluri şi din această cauză nu mânca. Nu vreau să intru în polemici, dar mezelurile făcute în casă, cum făceam noi înainte de Paşte sau de Crăciun… aia e altceva. Este carnea animalului crescut de tine, condimentele puse… Ar trebui să micşorăm consumul de carne şi vegetalele să fie ponderea cea mai mare, poate peste 70%.”
„Depinde ce înseamnă un pahar” - Dr. Stanislav Rurac
Jurnațistul a mai avut o curiozitate, cea în privinţa alcoolului și s-a referit mai exact la paharul de vin roşu, un pahar de ţuică sau de pălică.
Stanislav Rurac a răspuns și la această întrebare spunându-și părerea. «Depinde ce înseamnă un pahar. Asta e părerea mea fiindcă în prima fază se discuta şi la nivelul mondial, vorbim medical, vizavi de alcoolul în viaţa unui om. În momentul de faţă este considerat că alcoolul doar dăunează. La fel, este o mică plăcere a oamenilor, este un „Bun venit la masă”, este un ritual al mâncării şi atunci nu văd de ce să renunţăm la alcool, dar cum am spus şi la început, problema noastră nu este în ce mâncăm şi ce bem, dar cum şi cât.»