Evenimentul ZileiSocialDupă aproape 30 de ani, un mare actor român a spus de ce n-a vrut la Hollywood. Surpriză!

După aproape 30 de ani, un mare actor român a spus de ce n-a vrut la Hollywood. Surpriză!

După aproape 30 de ani, un mare actor român a spus de ce n-a vrut la Hollywood. Surpriză!
Nu pentru toţi Statele Unite ale Americii reprezintă ţara tuturor posibilităţilor, iar unul dintre cele mai bune exemple în acest sens vine chiar de la marele actor Marcel Iureş, care a cochetat cu producţiile de la Hollywood, dar a refuzat să se stabilească definitiv peste Ocean.

Dezvăluirea a fost lansată în cadrul ediţiei de luni, 30 noiembrie, a emisiunii „Rețeaua de idoli”, care este difuzată de la ora 21:00 pe TVR 2. Printre altele, marele actor a vorbit şi despre cum a trecut peste această perioadă marcată pe tot globul de pandemia de coronavirus.

Amintim că Marcel Iureş are 3 Premii UNITER şi apariţii în multe producţii cinematografice de succes, astfel că prezentatoarea Irina Păcurariu nu putea rata şansa de a dialoga cu unul dintre cei mai mari actori români în viaţă. Iureş este foarte apreciat şi de public, şi de critici atât pentru cariera în cinema, cât şi pentru cea de pe scena teatrului românesc.

Teatrul independent, o prioritate pentru Iureş

Amintim că actorul este preşedintele Fundației Cultural Artistice Teatrul ACT şi a pus bazele celei de-a doua scene independente de teatru din România. El și-a început cariera internaţională după turneul din 1994, susţinut în Marea Britanie cu spectacolul Richard al III-lea, în regia lui Mihai Măniuţiu.

Acela a fost de altfel şi momentul în care a primit numeroase oferte de la diferite teatre britanice, dar pe care în cele din urmă le-a refuzat rând pe rând pentru a se dedica teatrului românesc. Totuşi, asta n-a însemnat că avea să refuze şi oportunităţile de a colabora cu greii de la Hollywood.

Astfel, el şi a jucat alături de Brad Pitt, Antonio Banderas şi Tom Cruise în filmul Interviu cu un vampir (1994), dar a fost coleg de platou şi cu Tom Cruise, la Misiune imposibilă (1996). Printre alte roluri memorabile merită menţionate cele din filmele The Peacemaker (1997, cu George Clooney şi Nicole Kidman) şi Hart’s War (2002, cu Bruce Willis şi Colin Farrell).

Capacitatea lui de a se mula perfect pe caracteristicile unor personaje diferite şi complexe a fost speculată şi de producătorii filmului „Piraţii din Caraibe: la capătul lumii“. Mai trebuie spus că Iureş a lucrat şi cu marele regizor Francis Ford Coppola, în Youth Without Youth (2007).

În ceea ce priveşte activitatea din ultimii ani a actorului care a ajuns la 69 de primaveri, acesta a putut fi văzut pe micul ecran în serialele Strike Back (2013), Crossing Lines (2013-2014) şi The Game (2014).

Hollywood, frumos şi nu prea

Vorbind cu Irina Păcurariu despre film, teatru, Hollywood, pandemie și funcții publice, Marcel Iureş a scos la suprafaţă experienţe foarte interesante. „Irina Păcurariu: Cum vă petreceți timpul acesta pe care l-am câștigat toți?

Marcel Iureș: Învăț. Am intrat într-un program de citit și recitit, stau mult de vorbă cu prieteni. Citesc mult și fac planuri. În general, mie mi-a priit perioada asta, deși e la modă să fii victimă.

Mi-a priit pentru că am revenit la felul meu de viață – încet, ușurel, nu avem unde să ne grăbim… Ceea ce ne surprinde este greșeala în care am trăit acceptând toată prefăcătoria consumismului și a vitezei. În teatru trebuie să stai, să lași să se dospească o idee..

I.P: De ce nu ați vrut să plecați din România?

M.I: Nici nu m-am gândit. Când mi-au propus le-am spus vin oricând, dar asta nu înseamnă că voi rămâne vreodată definitiv. Ce însemna să stau în Los Angeles? 17-18 ore/ zi în interviuri la toate studiourile. Așa se fac milioanele, fără să ai garanții. Nu asta era problema, problema mea era că aveam de crescut un copil aici.

Aveam 43 de ani atunci, nu mai eram un puști. Ca să aleg între ceva ce am și care are nevoie de mine și ceva ce e posibil să se întâmple, trebuie să fii nebun să alegi altfel. Era evident, nu aveam la ce să meditez.

I.P.: V-ați gândit vreodată să acceptați o funcție publică?
M.I.: Nu. Mi s-a propus, dar nu. Nici nu cred dacă aș putea juca un rol de așa ceva.”


Accesează: