Evenimentul Zilei > Social > CLUJ. Secretele lui Marcel Iureș. Cum face față singurătății artistice
CLUJ. Secretele lui Marcel Iureș. Cum face față singurătății artistice

CLUJ. Secretele lui Marcel Iureș. Cum face față singurătății artistice

Marele actor Marcel Iureș joacă din această toamnă la Cluj-Napoca în spectacolul ”Furtuna” de William Shakespeare, în regia lui Tompa Gabor. Iureș revine lunar la Cluj pentru a jucat cu sala plină acest spectacol. În ianuarie 2020 va susține trei astfel de spectacole. El este interpretul magicianului Prospero

Marele actor Marcel Iureș joacă din această toamnă la Cluj-Napoca în spectacolul ”Furtuna” de William Shakespeare, în regia lui Tompa Gabor. Iureș revine lunar la Cluj pentru a jucat cu sala plină acest spectacol. În ianuarie 2020 va susține trei astfel de spectacole. El este interpretul magicianului Prospero.

Iureș a fost invitat la Festivalul Uniunii Teatrelor Europene (UTE) la o discuție cu cel mai mare teatrolog romîn,  George Banu, care locuiește la Paris, iar tema discuției a fost singurătatea actorului.

Ideea discuției a propus-o Banu, care a precizat că ”singurătatea actorului suscită uneori tulburări extreme căci ne confruntă cu o prezență scenică lipsită de suporturi străine…unde intervine doar dialogul intens cu muzica. Există și spectacole unde actorul e pus singur în scenă în mod evident. Performanța rămâne indiscutabilă, dar prezența evidentă a teatrului jenează, îi reduce dimensiunea exemplară”.

Iureș a răspuns sincer în discuția cu Banu despre modul cum joacă și simte un actor singur pe scenă. „Un actor nu e niciodată singur. Nici oamenii nu sunt singuri. Ce facem noi, actorii, este să multiplicăm singurătăți”, a spus Iureș.

„M-am temut și mă tem în continuare, ce-i drept mai puțin, de moarte și de bătrânețe. Am atins adâncimi mari în prostia de a căuta și evita, prin cunoaștere, bătrânețea, neputința, moartea, slăbiciunea. Nu am aflat cum să le evit. Dar am traversat experiența aceasta. Nu e nimic de evitat sau de prevăzut în moarte, în bătrânețe. Ce am reușit să înțeleg a fost că nu poți juca toate astea”, a mai spus Iureș.

„E fascinant să stai singur pe scenă. Afli multe despre tine în singurătatea asta”, crede Marcel Iureș.

Acesta este unul din cei mai mari actori români, cu o carieră de succes în teatru și film.

Întrebat de reporterul EVZ ce preferă, film sau teatru, Iureș a declarat ”clar teatrul, nici nu se discută”.

Festivalul UTE a avut loc după cinci ani la Cluj-Napoca la Teatrul Maghiar de Stat.