Drulă, despre posibila candidatură la Primăria Capitalei: Mi se potrivește o funcție executivă
- Andrei Pospai
- 24 mai 2025, 20:02

Cătălin Drulă, fost președinte al USR și fost ministru al Transporturilor, nu respinge ideea unei candidaturi pentru funcția de primar al Capitalei.
Acesta a vorbit despre o problemă care, în opinia sa, afectează administrația publică: utilizarea bugetului public ca un instrument de influență politică.
Drulă susține că fondurile destinate administrațiilor locale sunt manipulate de cei aflați la putere, pentru a favoriza sau a pune piedici politicienilor care nu fac parte din cercurile influente ale guvernului.
„Nicuşor Dan a fost hăituit, efectiv, cu banii, de către Marcel Ciolacu și PSD”, acuză Drulă, explicând că fostul primar al Capitalei a fost privat de aproximativ 2 miliarde de lei prin decizii politice luate în Parlament.
Aceste acțiuni, spune fostul lider USR, au dus la degradarea serviciilor publice din București și au îngreunat implementarea unor proiecte esențiale.
Strategia finanțării publice
Drulă nu se oprește doar la cazul Nicușor Dan.
Acesta afirmă că a întâmpinat dificultăți similare în perioada în care a fost ministru al Transporturilor, susținând că fostul premier Florin Cîțu a refuzat să aloce 35 de milioane de lei ministerului pe care îl conducea, în timp ce 60 de miliarde de lei erau distribuite prin Programul „Anghel Saligny”.
„Bugetul este principalul instrument în politica românească”, declară Drulă, sugerând că fondurile nu sunt alocate pe criterii economice sau administrative, ci sunt folosite ca pârghii de influență.
Administrația, blocată de funcționari „fixați pe post”
Pe lângă problema fondurilor, fostul lider USR pledează pentru o reformă urgentă în administrația publică, vizând eliminarea obstacolelor care împiedică miniștrii și primarii să își implementeze politicile de personal.
Drulă critică ideea funcționarilor „fixați pe post”, referindu-se la angajații care au obținut poziții prin concursuri și nu pot fi înlăturați, chiar și atunci când este evident că performanța lor nu corespunde cerințelor.
„Ce e aia ‘fixat pe post’? Asta înseamnă că vom plăti un salariu la stat cuiva fără să putem interveni”, afirmă acesta.
Drulă propune modificarea legislației care permite angajaților din administrație să fie repuși în funcție prin decizii judecătorești, chiar dacă au fost demiși.
„Trebuie să luăm aceste măsuri rapid, poate chiar de la învestirea Guvernului”, afirmă el, explicând că liderii politici, fie că sunt din USR, PNL sau PSD, recunosc această problemă și îi resimt efectele în funcționarea instituțiilor pe care le conduc.

Primăria Generală a Municipiului București. Sursa foto: EVZ
Ce urmează pentru București
Drulă nu respinge ideea unei candidaturi pentru funcția de primar al Capitalei, funcție rămasă vacantă după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte al României.
„Nu resping această idee, că e evident că mi se potrivește o funcție executivă, sunt bucureștean, iubesc acest oraș, dar eu nu aș pune căruța înaintea cailor”, afirmă Drulă, precizând că, deocamdată, nu a luat o decizie fermă.
Acesta susține că este necesară o strategie politică amplă, care să implice mai multe partide și să asigure o guvernare solidă.
În viziunea sa, Bucureștiul are nevoie de „un buget corect”, astfel încât dezvoltarea orașului să nu fie afectată de decizii politice arbitrare.
Drulă subliniază că fondurile municipale trebuie distribuite transparent, fără influențe politice, pentru ca administrația să își poată îndeplini obiectivele în mod eficient.