Evenimentul Zilei > Social > Drama fără margini. Creștinii din România sunt în doliu. A avut parte de o moarte violentă
Drama fără margini. Creștinii din România sunt în doliu. A avut parte de o moarte violentă

Drama fără margini. Creștinii din România sunt în doliu. A avut parte de o moarte violentă

Preotul Vasile Benchea, din Blaj, a încetat din viață , luni, 22 noiembrie, în jurul orei 18.30. Acesta a fost lovit de un tren și nimeni nu a mai avut cum să-l salveze. Și-a dedicat viața bisericii și credinței!

Vasile Benchea binecuvânta crestinii la Biserica „Sfânta Maria”, din Blaj. La momentul accidentului, preotul se afla pe calea ferată și nu au auzit atenționările mecanicului.

Potrivit IPJ Alba, în jurul orei 18.30, polițiștii Postului de Poliție Transport Feroviar Blaj au fost sesizați de către impiegatul de mișcare al stației, că trenul a luat viața unui bărbat.

Autoritățile au ajuns de urgență la fața locului și au constat decesul bărbatului de 62 de ani, din Blaj. Preotul se plimba pe șinele de tren, iar marfarul nu a mai avut timp să încetinească. Vasile Benchea și-a dat ultima suflare din cauza leziunilor provocate de accident.

Cel mai îndrăgit cetățean din Blaj

”Părintele Vasile Benchea s-a născut în satul Lupu (jud. Alba), la data de 24 februarie 1959, din părințîi binecredincioși Gheorghe și Rozalia, pe care i-a binecuvântat Dumnezeu cu patru băieți și trei fete: Gheorghe, Paraschiva, Ilarie, Maria, Ana, Ioan și Vasile. Cei patru fii ai familiei Benchea au urmat cursuri de teologie, devenind slujitori vrednici ai Sfântului Altar.

Părintele Vasile a efectuat studiile primare și gimnaziale în satul natal Lupu. De mic copil a avut vocație pentru slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui, urmând cursurile Seminarului Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca, în perioada anilor 1975-1980. După efectuarea stagiului militar, între anii 1980-1981, urmează cursurile Facultățîi de Teologie din Sibiu, obținând licența în teologie în anul 1985, cu tema „Cunoașterea lui Dumnezeu”, avându-l coordonator pe părintele profesor Ioan I. Ică.

În anul 1990, Vasile Benchea a devenit preot în municipiul Blaj. Credința era cel mai important lucru din viață pentru bărbat, iar timp de 20 de ani și-a dedicat toată energia pentru construirea bisericilor „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei”. În urma binelui făcut, preotul a primit titlul de ”Cetățean de onoare al Blajului” și crucea patriarhală din partea Părintelui Patriarh Daniel.

Acesta a devenit dascăl la Școala Generală cu clasele I-VIII „Toma Cocișiu” din Blaj, iar marea lui dorință a fost să îi ducă pe elevi pe drumul cel bun. Orele făcute de Vasile Benchea se petreceau în biserică și era foarte recunoscut pentru răbdarea avută cu tinerii.

Pe lângă aceste activități, Părintele Vasile s-a implicat în dezvoltarea Blajului, era mereu prezent la diverse congrese, conferințe și seminarii naționale pe teme religioase. Acesta a încercat cu toate puterile să ducă bunătatea mai departe și a început să scrie în revista „Astra blăjeană”, materiale despre tainele credinței.

În această zi, credincioșii îl pot duce pe regretatul preot pe ultimul drum, de pominrea Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. Înmormântarea începe la ora 12.00, de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Blaj”, a scris protopopul Blajului, Ovidiu Pop, pe reîntregirea.ro, potrivit Antena3.