Evenimentul Zilei > Social > Un preot extrem de iubit a murit pe scaunul de spovedanie. Doliu în Biserica Ortodoxă Română
Un preot extrem de iubit a murit pe scaunul de spovedanie. Doliu în Biserica Ortodoxă Română

Un preot extrem de iubit a murit pe scaunul de spovedanie. Doliu în Biserica Ortodoxă Română

Preotul Dumitru Chiorbeja, paroh la Parohia Dreptu, comuna Poiana Teiului, județul Neamţ, a  murit în timp ce spovedea credincioșii din biserică, a anunţat Episcopul Macarie Drăgoi.

Preotul Valeriu-Dumitru Chiorbeja a murit pe data de 20 noiembrie 2021, chiar în biserica satului, în timp ce spovedea enoriaşii pe care urma să-i împărtășească la slujba de a doua zi.

„Cu multă durere în suflet am aflat că în seara zilei de 20 noiembrie 2021, a plecat din această lume vrednicul de pomenire părinte Dumitru Chiorbeja, preot paroh în satul Dreptu, județul Neamț, fiul său, preotul Valeriu-Dumitru Chiorbeja, fiind parohul comunității euharistice de la Haugesund în Regatul Norvegiei” se arată în comunicat.

Preotul Valeriu-Dumitru Chiorbeja a slujit în această parohie vreme de 39 de ani

În comunicatul Episcopului se mai spune: „Părintele Dumitru a trecut la veșnicele lăcașuri în timp ce se afla în scaunul de Spovedanie, înarmat cu epitrahilul, crucea și rugăciunea, căutând până în ultima clipă a vieții sale de slujitor al lui Hristos să câștige suflete pentru Împărăția Cerurilor.

Un preot cu har de la poalele Ceahlăului a murit pe scaunul de spovedanie din biserica satului său

O viață de luptă și trudă încheiată eroic, așa cum se cuvine celor care se află în prima linie a Bisericii Luptătoare. Am slujit cu părintele Dumitru Chiorbeja de multe ori, atât în țară cât și în Episcopia Europei de Nord. Chiar anul acesta, pe 7 august, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla am liturghisit împreună la hramul Schitului Poiana Maicilor, la poalele Muntelui Ceahlău.

Impresionat de lucrarea sa misionară, i-am conferit cu mare bucurie Crucea Nordului, distincția cea mai înaltă a Ortodoxiei românești boreale.

Atotmilostivul Dumnezeu să odihnească în Cer sufletul părintelui Dumitru și să-i întărească familia sa trupească și pe cea duhovnicească iar pe noi toți să ne miluiască ca un Bun și de oameni Iubitor. Veșnica sa pomenire din neam în neam!”, a transmis Episcopul Macarie Drăgoi la trecerea la cele veșnice a Preotului Dumitru Chiorbeja.

S-a dovedit a fi un bun slujitor a lui Dumnezeu şi un harnic gospodar

A pictat biserica parohială, care a fost sfinţită la data de 4 octombrie 1998, de către Prefericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii  Ortodoxe Române, în vremea slujirii ca Mitropolit al Moldovei şi al Bucovinei. Cu acest prilej, i-a fost acordată distincţia de iconom stavrofor“, a precizat, pentru Doxologia.ro, Mihai Damian, parohul din Ceahlău.