Evenimentul Zilei > Social > Doliu în Biserica Ortodoxă. A murit preotul Dumitru Oancea. ”S-a stins fulgerător din viață”. FOTO
Doliu în Biserica Ortodoxă. A murit preotul Dumitru Oancea. ”S-a stins fulgerător din viață”. FOTO

Doliu în Biserica Ortodoxă. A murit preotul Dumitru Oancea. ”S-a stins fulgerător din viață”. FOTO

De la începutul lunii noiembrie, trei preoți dobrogeni au murit până astăzi. Este vorba despre doi preoți din Arhiepiscopia Tomisului, Mihai Albuleț și Nicolae Munteanu, și unul din Episcopia Tulcii, Dumitru Oncea.

A murit preotul Dumitru Oancea, cel care a slujit aproape patru decenii în parohia Corugea. Este al treilea preot din Dobrogea care se stinge fulgerător.

Episcopia Tulcii a anunţat că preotul Dumitru Oancea, cel care a slujit 37 de ani la parohia Corugea, a murit la 10 noiembrie

Încă un preot s-a stins. Episcopia din Tulcea, in doliu

Dumitru Oancea s-a născut la 19.11.1960 în Făgăraşul Nou, judeţul Tulcea. A urmat Şcoala Generală din Făgăraşul Nou, jud. Tulcea între anii 1967 -1975, după care Seminarul Teologic ,,Chesarie Episcopul” din Buzău în perioada 1978-1983.

Preotul a fost hirotonit diacon în data de 19. 05. 1984 de către Î.P.S. Antim Nica, Arhiepiscopul Tomisului şi Dunării de Jos în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

La 08.06.1984 a fost hirotonit preot în data de de către Î.P.S. Antim Nica, Arhiepiscopul Tomisului şi Dunării de Jos la parohia ,,Sf. Dumitru” din Corugea, jud. din Tulcea, pe seama acesteia. În perioada 1990-2011 a predat Religia la şcoala din localitate.

Părintele ar fi împlinit, pe 19 noiembrie, 61 de ani

După o activitate bisericească de 37 de ani în parohia Corugea, timp în care s-a dedicat cu smerenie şi modestie slujirii lui Dumnezeu şi oamenilor, Pc. Pr. Dumitru Oancea s-a stins fulgerător din viaţă în dimineaţa zilei de 10 noiembrie 2021, se arată în mesajul postat pe pagina oficială a Episcopiei din Tulcea. Preotul s-a stins fulgerător din viață în dimineața zilei de 10 noiembrie 2021.

Preotul Mihai Albuleț, care a slujit aproape 30 de ani în Parohia Plopeni din Arhiepiscopia Tomisului, a trecut la cele veșnice. Slujba înmormântării a fost oficiată joi, 4 noiembrie 2021, de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Părintele avea 70 de ani.

Părintelui Nicolae Munteanu din Parohia Mihai Viteazu a murit. În 2009, ÎPS Teodosie l-a ridicat la rangul de Iconom Stavrofor

Suntem alături de familia îndurerată şi de enoriaşii din Parohia Mihai Viteazu, pe care a păstorit-o timp pe 35 ani cu dragoste părintească şi dăruire. A văzut lumina zilei în loc. Plopeni din jud. Constanţa, unde a absolvit gimnaziul în 1978. După doi ani de liceu la Constanţa se îndreaptă către Seminarul Teologic de la Buzău. Anul 1985 a fost anul marilor împliniri: absolvirea Seminarului, căsătoria cu tânăra Maria Stancu şi hirotonia întru preot. În martie 1986 înfiază duhovnicește, pentru totdeauna, localitatea Mihai Viteazu, unde se desăvârșește ca om şi ca preot. Ca om devine model de gospodar în localitate și se bucură de cei doi copii, care au dat un nou sens familiei, se arată în comunicat.