Dosarul Vaccinurilor. Vlad Voiculescu ajunge în fața procurorilor, vineri

Dosarul Vaccinurilor. Vlad Voiculescu ajunge în fața procurorilor, vineri Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății. Sursa foto: Arhiva EVZ

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, urmează să fie audiat de procurori, vineri, la sediul DNA. Informația a fost comunicată public chiar de către acesta.

Vlad Voiculescu a dorit să sublinieze că „ministrul Sănătății nu a fost implicat în decizia de cumpărare a vaccinurilor”.

A adăugat că CNCAV era entitatea responsabilă pentru inițierea achiziției. Astfel, spune el, rolul ministrului consta doar în semnarea formularului de comandă de la CNCAV.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vlad Voiculescu, audiat în dosarul vaccinurilor

Vlad Voiculescu va ajunge în fața procurorilor anticorupție începând cu ora 10.00. ȘiIoana Mihăilă a fost citată pentru audieri.

„Ce vă pot eu spune foarte clar – și am spus-o de vreo 100 de ori până acum, dar o repet până la a mia oară – este că toate contractele au fost semnate de către CNCAV (Comitetul Național pentru Coordonare Activităților de Vaccinare), de reprezentantul CNCAV (Valeriu Gheorghiță, ulterior de Andrei Baciu, n.r.), cu mandat de la premierul Cîțu.

Ministerul Sănătății și eu personal nu eram implicați nici la nivel de decizie, eu nici măcar nu eram informat”, a mai spus fostul ministru al Sănătății la Antena 3 CNN.

În același dosar e implicat și fostul premier Florin Cîțu. Procurorii spun că acesta, în lipsa unor documente și fără date științifice, a semnat două memorandumuri prin care Guvernul a achiziționat mult mai multe doze de vaccin decât ar fi avut nevoie România, raportându-ne la populație.

Florin Cîțu, audiat de DNA

Înaintea lui Vlad Voiculescu, procurorii DNA l-au interogat miercuri dimineață pe fostul premier Florin Cîțu în contextul Dosarului Vaccinurilor. El este acuzat de complicitate la infracțiuni de abuz în serviciu legate de achiziționarea vaccinurilor anti-COVID.

„Mi-am exercitat atribuțiile de prim ministru cu respectarea atribuțiilor în vigoare”, a declarat Cîțu.

Florin Cîțu, fost premier al României

Florin Cîțu. Sursa foto: Facebook/ Florin Cîțu

Întrebat despre prejudiciul invocat de procurori, Florin Cîțu a răspuns: „Dacă vă uitați la execuția bugetară pe 2021 execuția este mai bună decât cea estimată la începutul anului. Eu am încredere în justiție că adevărul o să iasă la iveală”, a mai spus el.

Andrei Baciu ar fi săvârșit aceleași fapte ca Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

Referatul procurorilor indică că Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății în 2021, este acuzat de aceleași fapte ca și Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Totuși, pentru el nu s-a solicitat ridicarea imunității, deoarece nu se bucură de acest privilegiu.

Concomitent, în referat, procurorii menționează numele lui Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății în guvernul Ludovic Orban. Aceasta, de asemenea, ar fi efectuat achiziții excedentare de vaccinuri.

Cu toate acestea, în cazul lui Tătaru, procurorii nu au identificat săvârșirea vreunei infracțiuni. Au subliniat că „la acel moment exista un anumit grad de incertitudine cu privire la posibilitatea ca toate vaccinurile din portofoliu să fie autorizate”.