Coordonatorul grupului de vaccinologie critică ancheta DNA pe vaccinuri

Coordonatorul grupului de vaccinologie critică ancheta DNA pe vaccinuri Sursa foto: Arhiva EVZ

Un număr de 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost furnizate României. În total au fost 80 de milioane de doze comandate, pentru care statul a plătit 2,5 miliarde de lei. Alexandru Rafila spune că s-au folosit aproximativ 20 de milioane de doze de vaccin.

Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, a luat apărarea Guvernului în scandalul achiziției de vaccinuri. Acesta crede că autoritățile au procedat corect atunci când au achiziționat vaccinurile în pandemie. În prezent, DNA îi anchetează pe foștii miniștri ai sănătății și pe fostul premier Florin Cîțu.

Ancheta DNA amplifică argumentele mișcării antivaccin

Președintele Klaus Iohannis a trimis cererile pentru începerea urmăririi penale a foștilor miniștri USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. DNA anchetează achiziția de vaccinuri din pandemie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat ce efecte va avea ancheta DNA privind vaccinurile asupra societății românești, acesta a spus:

„Vedem consecințele în acest moment, pentru că deja în spațiul public, de-a lungul timpului, s-au promovat foarte multe teorii în ceea ce privește legătura între posibile reacții adverse sau hai să zicem altcumva, legătura între anumite evenimente medicale, cu caracter medical, care s-au întâmplat pentru fiecare persoană în parte și legătura cu vaccinarea. Ei, bine, în acest moment, în momentul în care o instituție a statului vine și pune sub semnul întrebării această achiziție, nu reprezintă decât un argument al mișcării antivaccin, care poate să ne spună în acest moment că ceva s-a întâmplat acolo”, a declarat Gindrovel Dumitra pentru RFI.

Ancheta DNA aduce argumente mișcării antivaccin din România

Florin Cîțu este acuzat alături de cei doi miniștri ai Sănătății

Gindrovel Dumitra crede că Guvernul României a acționat corect la acel moment:

„Ajungerea la o concluzie în ceea ce privește această anchetă este cât se poate de importantă pentru viitorul sănătății acestui popor. De ce? Pentru că trebuie demonstrat foarte clar că în acest moment, autoritățile din România sunt capabile să ia decizii în ceea ce privește sănătatea populației, decizii care să aibă o componentă legală, dar mai ales o componentă de oportunitate.

Eu îmi asum în acest moment să afirm că Guvernul României a făcut la momentul respectiv ceea ce trebuia să facă”, mai susține acesta.

Acuzațiile DNA în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID

DNA a cerut săptămâna trecută încuviințarea Parlamentului și Președinției pentru începerea urmăririi penale. Urmărirea se aplică în cazul fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Aceștia sunt vizați într-o anchetă privind achiziția vaccinurilor anti-COVID în timpul pandemiei.

Cei trei sunt acuzați că ar fi cumpărat în plus față de cantitatea existentă și necesară. Numărul se ridică la peste 52,8 milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna. Valoarea acestora ajunge la un miliard de euro.

Florin Cîțu (PNL) a fost premier între decembrie 2020 și noiembrie 2021. Ioana Mihăilă a ocupat funcția de ministru al Sănătății între aprilie și septembrie 2021. Ea a ocupat acest post după Vlad Voiculescu (decembrie 2020, aprilie 2021).