Guvernul nu știe ce s-a întâmplat cu înlesnirile din pandemie. Sute de firme vizate
- Maria Pană
- 19 octombrie 2023, 10:46
Înlesnirile date în pandemie sunt formă de ajutor pentru contribuabili sunt o enigmă. De la mici la mari, toți au beneficiat de aceste prevederi, dar nimeni nu știe ce s-a întâmplat după pandemie.
Înlesnirile au constat în amânarea obligațiilor bugetare pentru contribuabilii de tot felul. Practic firmele mici, mijlocii și mari au beneficiat de înlesniri la plată a impozitelor. Totul sub oblăduirea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Doar că, în proiectul de lege dat în octombrie 2020 se propunea ca înlesnirile să fie date pentru 12 luni. Numai că în realitate nimeni nu mai știe nimic despre aceste încasări eșalonate.
Potrivit unor surse din ANAF, sunt sute de firme care nu și-au plătit nici acum acele dări. Ba mai mult, nu doar pe perioada pandemiei, ci și în continuare există contribuabili din cele trei categorii care beneficiază de aceste reduceri.
Asta chiar dacă Guvernul și Ministerul de Finanțe spun că nu sunt bani și că este nevoie de austeritate. Cu toate acestea nimeni nu verifică această situație. Reporterii EVZ au solicitat ANAF această statistică.
Înlesnirile și banii proveniți din ele, ar trebui recuperați de ANAF
Respectiv câți bani ar fi datorați și câte firme ar fi vizate. Până la publicarea acestui articol nu a fost primit vreun răspuns în acest sens. Cert este că ANAF ar căuta metode de a aduce bani la bugetul de stat mai degrabă prin interzicerea cash-ului.
Asta pentru a ține sub control evaziunea fiscală, după cum au argumentat. Deși modalități pentru a ține evaziunea sub control ar fi printre altele și intensificarea activității inspectorilor. Pe de o parte. Pe de altă parte, aceiași agenție ar trebui să verifice actele normative, înlesnirile care s-au dat. Și dacă ele sunt în continuare valabile sau nu.
Iar dacă nu mai sunt să treacă la colectarea acestor bani, mai ales că nu ar fi puțini. Potrivit surselor EVZ ar fi vorba despre zeci de milioane de euro care ar trebui să meargă la bugetul de stat, dacă ar fi recuperate. Rămâne de văzut când ANAF va răspunde solicitării EVZ care este cu adevărat situația din teren și ce urmează să facă pentru a recupera acești bani.