Inspectorii ANAF au plan de amenzi. Strategia pusă la cale
- Iulia Moraru
- 28 august 2023, 15:12
Inspectorii ANAF trebuie să urmeze regulile stricte de la superiori atunci când merg în controale, asta dacă nu vor să pice evaluarea pe care o fac șefii.
Inspectorii ANAF au obiective precise, nu doar în ceea ce privește numărul de controale, ci și în ceea ce privește sumele pe care trebuie să le recupereze suplimentar de la firme în urma acestor verificări.
Planul făcut de inspectorii ANAF pentru a încasa sume suplimentare de la firme
Astfel, inspectorii ANAF își fac un plan bine stabilit înainte de a merge în inspecții. Angajații trebuie să respecte astfel un anumit tip de raport. Unii indicatori şi sumele pot fi diferite, în funcţie de administraţie sau direcţie/serviciu/etc.
Obiectivele, precum numărul de inspecții sau controale documentare, reprezintă instrumente valoroase. Ele sunt, de asemenea, incluse și în PNRR.
Cu toate acestea, impunerea de către inspectorii fiscali a unor sume adiționale pe care trebuie să le stabilească firmelor ar putea crea un context în care aceștia să fie tentați să recurgă la practici abuzive, în scopul atingerii obiectivelor impuse de superiori, potrivit profit.ro.
Colectarea veniturilor reprezintă o problemă actuală pentru ANAF. În luna iunie, Fiscul a reușit să colecteze sume mai mici decât cele prevăzute în planul stabilit de Ministerul Finanțelor pentru atingerea țintelor bugetare din acest an.
ANAF, probleme în colectarea veniturilor
Analiza făcută de publicația citată arată că, ANAF a reușit să strângă 185,51 miliarde de lei. Aceasta este o sumă cu 10,3 miliarde de lei mai mică decât totalul programat de 195,82 miliarde de lei pentru aceeași perioadă.
În luna iunie, ANAF a raportat o colectare de venituri în valoare de 36,84 miliarde de lei. Asta în timp ce obiectivul de venituri stabilit a fost de 38,88 miliarde de lei.
Veniturile colectate de ANAF reprezintă cea mai mare parte a bugetului. Însă ele nu cuprind toate tipurile de venituri, cum ar fi fondurile europene, de exemplu.
Iunie și iulie, alături de aprilie și octombrie, sunt luni cu obiective mari de colectare la ANAF. În mod special, în iunie și iulie, bugetul primește cea mai mare parte a veniturilor din dividende obținute de către Guvern.