Evenimentul ZileiPoliticaDosarul EADS și numirea lui Kovesi la Parchetul European. Băsescu arată legătura

Dosarul EADS și numirea lui Kovesi la Parchetul European. Băsescu arată legătura

Dosarul EADS și numirea lui Kovesi la Parchetul European. Băsescu arată legătura
Fostul președinte Traian Băsescu atrage atenția asupra coincidenței dintre clasarea celebrului dosar EADS și retragerea reprezentanților Franței și Germaniei din cursa pentru șefia Parchetului European, în favoarea Laurei Codruța Kovesi.

Europarlamentarul PMP, Traian Băsescu, a lăsat să se înțeleagă că retragerea celor doi procurori, francez și german, în favoarea Codruței Kovesi nu ar fi întâmplătoare, dat fiind că firma EADS are acționariat franco-german. Traian Băsescu a rememorat ceea ce s-a întâmplat în dosarul EADS, în perioada în care Laura Codruța Kovesi se afla la conducerea Parchetului anticorupție.

„Doamna Kovesi a avut toate datele, inclusiv circulația banilor fraudați, cu conturi, de la cine către cine, de unde până unde, cum s-au plimbat banii. La scurt timp după ce a primit această informație, pe care am primit-o și eu, a ieșit la televiziuni și a spus că a deschis dosarul EADS. Apoi, după o săptămână, a ieșit din nou și a mai spus o dată că îi face praf pe toți. După alte 2-3 luni, când a început să întrebe presa despre dosar, a spus că s-a închis dosarul”, a precizat Traian Băsescu.

Potrivit spuselor sale, EADS este o firmă franco-germană, iar atunci când Laura Codruța Kovesi a candidat pentru mandatul de șef al Parchetului European, candidații celor două state s-au retras și i-au lăsat drumul liber.

„EADS este o firmă franco-germană, iar când Kovesi a candidat la funcția de procuror-șef european, s-au retras atât procurorul francez cât și cel german. Nu cred că este o coincidență”, a subliniat fostul președinte al României.

Clasarea dosarului EADS

Dosarul EADS, în care erau vizați mai mulți foști miniștri de Interne, Marian Săniuță (PSD) Năstase, Vasile Blaga (PDL) și Dan Nica (PSD), a fost clasat la începutul lunii noiembrie a anului 2018.

În urma acestei soluții, atât miniștrii enumerați cât și firmele care au acordat consultanță EADS, între care Fujitsu Siemens Computers a lui Claudiu Florică, Profinet a lui Dinu Pescariu, compania Midocar Consulting, casa de avocatură Boştină şi Asociaţii sau firma lui Cătălin Harnagea, fostul șef al SIE de pe vremea CDR și a lui Dorin Marian, fost șef al Cancelariei premierului Călin Popescu Tăriceanu, au scăpat de răspunderea penală.

Motivele invocate de procurorii DNA au fost lipsa probelor.

Afacerea EADS

Dosarul EADS vizează o afacere care a avut drept scop securizarea a 3000 de kilometri de frontieră a României, în contextul aderării la Uniunea Europeană. Contractul a fost semnat în anul 2004, între European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) Germania și Ministerul de Interne, pentru suma de 650 de milioane de euro. Achiziția s-a făcut fără să fie organizată vreo licitație prealabilă.

În 2009, costul contractului EADS a fost majorat cu peste 200 de milioane de euro, astfel că preţul final a ajuns la 750 de milioane de euro.


Accesează: