Evenimentul Zilei > International > Donald Trump acuză FBI. „Aceste documente să fie returnate imediat în locul din care au fost luate”. Ce a pățit fostul președinte
Donald Trump acuză FBI. „Aceste documente să fie returnate imediat în locul din care au fost luate”. Ce a pățit fostul președinte

Donald Trump acuză FBI. „Aceste documente să fie returnate imediat în locul din care au fost luate”. Ce a pățit fostul președinte

Fostul preşedinte american Donald Trump a cerut, duminică seară, Biroului Federal de Investigaţii (FBI), să îi dea înapoi documentele cu caracter privat. El a rămas fără aceste hârtii în timpul perchezițiilor.

Fostul preşedinte american Donald Trump a răbufnit după ce Biroul Federal de Investigaţii (FBI) i-a luat o serie de documente cu caracter privat. Ele au fost colectate în timpul percheziţiei de la reşedinţa sa, iar oficialul le vrea înapoi de urgență.

„Tocmai s-a aflat că FBI, în faimoasa percheziţie de la Mar-a-Lago, a luat cutii cu materiale aflate sub incidenţa protecţiei «avocat-client», precum materiale aflate sub incidenţa privilegiului executiv, pe care dacă ar fi ştiut nu le-ar fi luat”, a declarat Donald Trump. „Solicit în mod respectuos ca aceste documente să fie returnate imediat în locul din care au fost luate”, a precizat fostul preşedinte al SUA.

Agenţii FBI au colectat 33 de articole în cursul percheziţiei efectuate în reşedinţa lui Donald Trump, inclusiv 11 seturi de documente clasificate. Trump a precizat că documentele fusesere declasificate de el în timp ce era preşedinte.

Toate urzelile au ieșit la suprafață. Cine au fost cei doi apropiați ai lui Trump care plănuiau să-l demită
sursă: arhivă

Privilegiul avocat-client permite menţinerea caracterului privat asupra conversaţiilor între un avocat şi clientul acestuia în timpul unei investigaţii, în timp ce privilegiul executiv îi permite unui preşedinte să nu dezvăluie anumite conversaţii celorlalte două puteri ale statului, legislativă şi judiciară. În timpul scandalului „Watergate”, Curtea Supremă de Justiţie a anunțat că fostul preşedinte Richard Nixon nu putea folosi privilegiul executiv pentru a ascunde dovezi „relevante în mod demonstrabil într-un proces penal”.

Ce a găsit FBI la casa lui Trump

Donald Trump a folosit privilegiul executiv pentru a refuza transmiterea stenogramelor unor conversaţii către Comisia specială a Camerei Reprezentanţilor care anchetează violenţele produse la Capitoliu pe 6 ianuarie 2021, dar lucrurile s-au întors împotriva lui.

Agenţii federali care au efectuat percheziţia în reşedinţa lui Donald Trump au acţionat în baza unui mandat emis pentru investigarea unor potenţiale infracţiuni comise prin încălcarea Legii privind Spionajul, care interzice deţinerea neautorizată de informaţii despre securitatea naţională. Ei au confiscat 11 seturi de documente secrete din reşedinţa lui Donald Trump. Sunt documente care conţin inclusiv „informaţii sensibile structurate pe categorii”, care, în cazul publicării, pot afecta „în mod excepţional de grav” interesele Statelor Unite. Aceștia au găsit și documente prezidenţiale referitoare la ordonanţa de graţiere a lui Roger Trump, un aliat al lui Donald Trump, precum şi informaţii despre preşedintele Franţei.

Trump spune ca este o farsă

Donald Trump a declarat că tot ce s-a întâmplat a fost o „farsă” și că este nevinovat. „Tema documentelor despre arme nucleare este o farsă şi sunt implicaţi aceiaşi oameni corupţi. De ce nu a permis FBI percheziţia în reşedinţa din Mar-a-Lago în prezenţa avocaţilor noştri şi a altor oameni?”, a declarat Donald Trump.

Mai mulți politicieni au fost împotriva perchezițiilor de la casa lui Trump, potrivit Mediafax.