Exclusiv. Ciocnirea titanilor: SUA vs. China. Jandarmul lumii luptă cu un tigru de hârtie. Video
- Andreea Vlad
- 7 august 2022, 08:00
Se zguduie planeta, se arată muşchi, se trag gloanţe şi rachete. Pieţele financiare şi politice miros a praf de puşcă din Balcani până în Marea Chinei.
Sunt zile în care un Război Mondial pare de neevitat. Şi totuşi, pare de necrezut că mai putem trăi în secolul 21 o asemenea conflagraţie. Jurnalistul și scriitorul Ion Cristoiu are experienţa istoriei şi flerul actualităţii. E liber să spună ce gândeşte, lucid, făra patimă, dar cu nerv. Dialogul Maestrului cu Robert Turcescu a fost o lecţie de istorie a clipei, în contextul momentului istoric pe care îl trăim.
SUA, campioana democrației cu forța
E un cutremur mondial pe multiple planuri odată cu noi zone de tensiune ca în China sau Balcani, consideră invitatul, care nu uită să amintească faptul că și SUA are o parte de vină pentru încrâncenarea cu care Vladimir Putin nu dă înapoi din Ucraina. De altfel, renumitul jurnalist admite că nu este foarte convins de bunele intenții ale americanilor, care sub pretextul că sunt „gardienii democrației", și-au impus voința în prea multe rânduri, în zonele de conflict, trecând în plan secund voința popoarelor prinse în conflict.
„Urăsc ideea de a impune democrația. De ce să exporte America democrație, de fapt dictatură, în Afganistan?", a observat invitatul.
Cristoiu: Pe americani îi interesează să rămână americanizarea
În viziunea lui Ion Cristoiu, implicarea masivă a Statelor Unite în războiul din Ucraina, de la armament la informații secrete și logistică, are în spate o situație de vulnerabilitate pe care liderul planetar nu vrea să o recunoască, ci o maschează prin diferite acțiuni extrem de abile, cum e recentul desant diplomatic al lui Nancy Pelosi în Taiwan.
„Industria americană are mari probleme. Pe americani îi interesează ca Occidentul să nu facă schimbări, să rămână americanizarea. (...) Războiul din Europa este un uriaș avantaj pentru economia americană, să ne gândim doar la industria tehnicii militare. America este acum un târg de arme în adevăratul sens al cuvântului. Să reținem faptul că la momentul actual se întâmplă un lucru în premieră în istoria mondială. Anume, Zelenski face reclamă la armamentul american”.
China, un tigru de hârtie. Genial, dar insuficient de periculos
În altă ordine de idei, în lupta dintre SUA și China pentru hegemonie mondială, gigantul asiatic dă dovadă de geniu, consideră renumitul gazetar. Însă e vorba de geniu doar pe componenta economică - a spus acesta în studioul EVZ-Capital - unde chinezii au făcut un avans uluitor în special în domeniul tehnologiei și al inteligenței artificiale, riscând să detroneze America de pe prima poziție ca lider economic. Totuși în materie de geopolitică și strategie, China mai are mult de recuperat pentru a fi cu adevărat periculoasă față de America, cea care a dominat fără discuție secolul 20.
„În acest moment, nici măcar China nu este suficient de puternică pentru a provoca frontal SUA. Să nu uităm în analiză că principalul partener comercial al Chinei este SUA. (…) La ce asistăm noi? La pregătirile acestei confruntări. Întâi a fost globalizarea în vârful căreia a stat America, extrăgând bogăție și putere. Globalizarea a creat, inevitabil, China, fabrica lumii. (...). China s-a făcut mare și a inventat Noul Drum al Mătăsii, adică si-a inventat propriul proiect de globalizare, fără America. Un proiect win-win, pentru China, dar și pentru țările pe unde șerpuiește acest Nou Drum al Mătăsii (...) Strategia de răspuns a SUA a fost o strategie a haosului, lose-lose. Sub pretextul democratizării, se prezenta militar în diverse puncte ale globului. În mod uzual, în cele care dețineau resurse, petrol, poziții strategice. Sau intervenea în politica internă prin susținerea unui candidat/partid/facțiuni care urma să-i fie fidel/à", a scris Cristoiu pe blogul său.
Emisiunea integrală: