Evenimentul Zilei > International > Doliu internațional. Moartea unui fost președinte. Avea 81 de ani
Doliu internațional. Moartea unui fost președinte. Avea 81 de ani

Doliu internațional. Moartea unui fost președinte. Avea 81 de ani

Fostul președinte al Portugaliei, Jorge Sampaio, a decedat, vineri, la 81 de ani. Cauza morții nu a fost făcută deocamdată public chiar dacă acesta era internat în spital din 27 august, cu probleme de respirație.

Jorge Sampaio a făcut istorie în anul 2005, când s-a folosit de influența sa pentru a dizolva Parlamentul și a înlătura de la guvernare un aparat instabil.

După un mandat între 1996-2001, fostul avocat socialist a câștigat încă un mandat pe cinci ani, care s-a dovedit și mai turbulent.

În contextul creșterii inflației în Portugalia, care s-a aflat în pragul recesiunii, Sampaio a pierdut alegerile parlamentare în 2002, în fața unei coaliții de centru-dreapta, formată din social-democrați și Partidul Poporului.

În 2004, refuzul lui Sampaio de a organiza alegeri anticipate, după demisia lui Jose Manuel Durao Barroso, din funcția de premier, pentru a conduce Comisia Europeană, a atras protestele Opoziției.

Pentru a asigura o stabilitate politică, Sampaio a desemnat un alt social-democrat în funcția de premier, Pedro Santana Lopes.

Totuși, la patru ani de la instituire, Sampaio a considerat că noul cabinet nu aduce rezultatele scontate și nu are credibilitate.

„Bomba Atomică” din Portugalia

S-a folosit de puterile sale prezidențiale, denumite, generic, „Bomba Atomică” din Portugalia, pentru a scinda Parlamentul și a organizat noi alegeri în februarie 2005, când socialiștii au revenit la putere, sub mandatul premierului Jose Socrates.

În biografia sa, Sampaio i-a spus autorului, Jose Pedro Castanheira, că „s-a săturat de Santana Lopes, în funcția de premier, deoarece ducea țara spre faliment”, scrie Gândul.

A fost singurul președinte care s-a folosit de această putere, în timp ce un guvern cu majoritate parlamentară conducea Portugalia.

Avocatul deținuților politici

Jorge Fernando Branco de Sampaio s-a născut într-o familie de liberali de clasă mijlocie din Lisabona.

În copilărie, Sampaio a locuit cu părinții săi în SUA, unde tatăl lui a studiat domeniul sănătății publice și ulterior s-a mutat în Anglia. Sampaio vorbea fluent limba engleză.

A studiat Dreptul la Universitatea din Lisabona și în anii 1960 a devenit avocatul deținuților politici din regimul fascistului Antonio Salazar.

Sampaio a intrat în politică în Opoziția clandestină de stânga. După revoluția din 1974, care a adus democrația în Portugalia, Sampaio a înființat Mișcarea Socială de Stânga, dar a abanondat rapid proiectul și în 1978 s-a alăturat Partidului Social, devenind secretarul general al formațiunii în 1989.

Sampaio a fost și primar al Lisabonei

Între 1990-1995, Sampaio a fost primarul Lisabonei, abandonând al doilea mandat pentru a candida la funcția de președinte, în ianuarie 1996. A câștigat primul tur cu 54% din voturi.

În calitate de președinte, Sampaio a supravegheat transferul fostului teritoriu portughez Macao către China (1999).

Sampaio a fost un suporter al echipei de fotbal Sporting Lisabona.

Fostul președinte al Portugaliei a avut doi copii cu a doua sa soție, Maria Jose Rita