Evenimentul Zilei > Social > Doliu în muzica populară. S-a stins o legendă care s-a afirmat încă de la 16 ani
Doliu în muzica populară. S-a stins o legendă care s-a afirmat încă de la 16 ani

Doliu în muzica populară. S-a stins o legendă care s-a afirmat încă de la 16 ani

Muzica populară este în doliu în urma decesului celui care a fost legendarul taragotist Luca Novac, care s-a stins luni, la 79 de ani.

Doliu în muzica populară. Luca Novac a fost unul dintre cei mai mari instrumentiști de muzică populară din Banat. Moartea acestuia a fost anunțată de realizatoarea emisiunii de folclor de la Radio Timișoara, Daniela Băcilă.

Luca Novac a murit luni dimineață, în locuința pe care o avea în Timișoara. Era foarte bolnav. Luca Novac s-a născut în anul 1941, în satul Var din comuna Obreja, județul Caraș-Severin. Printre marile realizări ale carierei se numără şi Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler, acordat de Ion Iliescu în decembrie 2004. A fost premiat „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

Doliu în muzica populară. S-a stins o legendă care s-a afirmat la 16 ani

Novac a crescut într-o familie de instrumentiști. Iniţial, el a cântat la fluier, caval, ocarină, cimpoi, saxofon și clarinet. Totuşi, cel mai atras a fost de taragot.  Novac a crescut într-un mediu care a fost decisiv pentru dezvoltarea sa artistică.

Tatăl lui a făcut parte din grupul vestiţilor muzicanţi de la Dalci. Datorită calităţilor sale, Luca Novac şi-a uimit colegii de breaslă din zona Văii Bistrei. La 16 ani, în 1957, a fost laureat al Concursului Naţional de Muzică Instrumentală de la Hunedoara.

În 1959 a cucerit locul I la Bucureşti, interpretând doine şi jocuri bănăţene la saxofon. În anii 1960 era prezent în topul celor mai buni instrumentişti ai vremii, printre care merită amintiţi Viorel Bălan, Petrică Vasile–Cap de cal şi Sandu Florea.

Luca Novac a fost printre cei vizaţi de măsura lui Ceauşescu

În timpul satisfacerii stagiului militar la Slatina (judeţul Olt), a participat la alte manifestări culturale. La sugestia lui Nicolae Perescu, dirijorul orchestrei „Lazăr Cernescu” din Caransebeş, a început să cânte la torogoată (n.r. – taragot).

Cântând la taragot, a câştigat numeroase premii. Au urmat imprimările la Radio Timişoara si angajarea la formaţia profesionistă din Caransebeş care între timp îşi schimbase numele în „Doina Banatului”.

Din anul 1970, odată cu restructurarea formaţiilor profesioniste comandată de Nicolae Ceauşescu, Luca Novac a devenit angajatul Ansamblului „Banatul” din Timişoara.

Alături de dirijorul Gelu Stan, a promovat muzica românească în China, Coreea, Mongolia și chiar în Uniunea Sovietică. A trecut și prin formația Radu Simion. S-a făcut remarcat cu melodii precum „Doina oilor”, „Doiul lui Luca Novac”, „Doiul gugulanilor”, „Hora de la Oravița”.

În urma lui rămân numeroase înregistrări la radio, la televiziune și la Casa Electrecord.

taragotist.lucanovac.9 radiotimisoara.ro