Amintim că în luna iunie, la această instituție medicală a fost realizată pentru prima dată o porcedură TAVI.  Procedura constă în implantarea unei valve cardiace aortice, speciale, pe calea arterei femurale, fără deschiderea toracelui și oprirea cordului.  Aceasta operație se practică abia de câțiva ani în lume. Ea e indicată, arată specialiștii, la pacienții în vârstă, cu risc crescut la o operatie clasică, prin sternotomie și oprirea cordului, cu ajutorul pompei cord- plămân.

Costul unei astfel de proceduri este foarte mare, de 25. 000 de euro, și este acoperit de Ministerul Sănătății. ”Pentru anul 2018 am primit fonduri  doar pentru 4 proceduri, care au fost efectuate. Am solicitat Casei de Sănătate Timiș, prin conducerea Institutului, respectiv prin manager Șef de Lucrări Dr. Constantin  Luca, suplimentarea acestui program, lista de așteptare a pacienților pentru această procedura fiind deschisă”, transmite șeful Clinicii de Chirurgie cardiovasculară prof.dr. Marian Gașpar.

Proceduri TAVI se realizează cu succes și în alte centre de cardiologie din țară precum București, Târgu Mureș, Iași, Cluj. Intervențiile de la Timișoara  au fost efectuate cu succes de către o echipă complexă de chirurgi cardiaci, medici anesteziști, cardiologi intervenționiști, echocardiografiști.