Evenimentul Zilei > Actualitate > Doi octogenari salvați prin operații pe inimă de ultimă oră, la Timișoara
Doi octogenari salvați prin operații pe inimă de ultimă oră, la Timișoara

Doi octogenari salvați prin operații pe inimă de ultimă oră, la Timișoara

La Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara au fost realizate, la acest final de săptămână, încă două proceduri de implantare a unei Valve Cardiace Aortice Percutan (TAVI). Unul din pacienții astfel tratați este un bărbat în vârstă de 84 de ani, diagnosticat cu stenoza valvulară aortica sever. El a mai fost operat pe cord în urmă cu 11 ani, are patru bypass-uri. Al doilea pacient este un bărbat de 80 de ani, cu stenoza aortica și boală renală.

Amintim că în luna iunie, la această instituție medicală a fost realizată pentru prima dată o porcedură TAVI.  Procedura constă în implantarea unei valve cardiace aortice, speciale, pe calea arterei femurale, fără deschiderea toracelui și oprirea cordului.  Aceasta operație se practică abia de câțiva ani în lume. Ea e indicată, arată specialiștii, la pacienții în vârstă, cu risc crescut la o operatie clasică, prin sternotomie și oprirea cordului, cu ajutorul pompei cord- plămân.

Costul unei astfel de proceduri este foarte mare, de 25. 000 de euro, și este acoperit de Ministerul Sănătății. ”Pentru anul 2018 am primit fonduri  doar pentru 4 proceduri, care au fost efectuate. Am solicitat Casei de Sănătate Timiș, prin conducerea Institutului, respectiv prin manager Șef de Lucrări Dr. Constantin  Luca, suplimentarea acestui program, lista de așteptare a pacienților pentru această procedura fiind deschisă”, transmite șeful Clinicii de Chirurgie cardiovasculară prof.dr. Marian Gașpar.

Proceduri TAVI se realizează cu succes și în alte centre de cardiologie din țară precum București, Târgu Mureș, Iași, Cluj. Intervențiile de la Timișoara  au fost efectuate cu succes de către o echipă complexă de chirurgi cardiaci, medici anesteziști, cardiologi intervenționiști, echocardiografiști.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: