Evenimentul Zilei > Actualitate > Doi din 10 români ar pleca la muncă în UE. Salariile ridicole îi dau afară din țară
Doi din 10 români ar pleca la muncă în UE. Salariile ridicole îi dau afară din țară

Doi din 10 români ar pleca la muncă în UE. Salariile ridicole îi dau afară din țară

Deși salariile au crescut mult în ultimii ani, ele nu sunt considerate suficient de motivante pentru a-i convinge pe români să rămână în țară. 2 din 10 români ar pleca la muncă sau și-ar trimite copiii la studii într-o altă țară UE, conform unui sondaj realizat de Avangarde.

2 din 10 români ar pleca la muncă sau și-ar trimite copiii la studii într-o altă țară UE, relevă sondajul realizat de Avangarde.

Destinația favorită este Marea Britanie

Destinația favorită a conaționalilor interesați să plece din țară este Marea Britanie. Deși a ieșit din Uniunea Europeană, Marea Britanie este principala destinație a românilor care vor să părăsească țara, 35% dintre persoanele intervievate declarând că ar munci sau s-ar muta definitiv în insulă. Urmează Germania – 18%, Italia – 11%, Franța – 8% și Spania – 3%.

Sondaj Avangarde

Salariile mici oferite în România constituie principala cauză care i-ar determina pe români să plece din țară, în vreme ce corupția și clasa politică încheie clasamentul nemulțumirilor.

Salariile  alungă românii departe de țară

La întrebarea „Dvs. personal intenționați să plecați din România pentru a munci într-o țară UE în următoarea perioadă?”, 72% din persoanele intervievate au răspuns nu, în timp ce 19% au răspuns da. În ceea ce privește intenția de a se muta definitiv din România într-o altă țară UE, 12% din români își doresc acest lucru, în timp ce un procent majoritar de 77% au răspuns cu nu.

Topul nemulțumirilor celor care vor să plece în afara țării începe cu salariile mici din România, aproape 4 din 10 români indicând acest motiv. Alte nemulțumiri sunt legate de stilul de viață, de viitorul României, de clasa politică sau de corupție.

Aproape jumătate dintre români au membri ai familiei plecați la muncă

În ceea ce privește intenția de a trimite copiii la studii în afara țării, 51% dintre cei intervievați au declarat că nu își doresc acest lucru, în timp ce 2 din 10 români ar lua această decizie. Pe de altă parte, 1 din 10 români ar pleca la muncă sau definitiv în SUA dacă s-ar ridica obligativitatea vizelor, în timp ce 72% au declarat că nu ar face acest lucru.

Un alt aspect relevant al cercetării arată că 43% dintre cei intervievați au în familia apropiată (părinți, frați, copii , verișori, etc. ) persoane plecate la muncă. Sondajul a fost realizat de Avangarde pentru G4Media.ro, în perioada 15-19 august 2021 pe un eșantion de 830 de persoane prin metoda CATI, interviuri telefonice.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: