Evenimentul Zilei > Actualitate > Se pregătește ridicarea vizelor SUA pentru români. Condiția esențială pe care trebuie să o îndeplinim
Se pregătește ridicarea vizelor SUA pentru români. Condiția esențială pe care trebuie să o îndeplinim

Se pregătește ridicarea vizelor SUA pentru români. Condiția esențială pe care trebuie să o îndeplinim

Ministrul afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri că singurul obstacol care stă în faţa ridicării vizelor SUA pentru români este rată de refuz de peste 10%. 
Ministrul afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că urmărește lansarea unei campanii de informare pentru reducerea ratei de refuz. Pe acest subiect, Aurescu a discutat cu secretarul de stat american, Antony Blinken.
Tema principală abordată a fost motivul pentru care cetăţenilor români li se refuză viza de intrare în SUA. Pentru a rezolva această problemă, ministrul a spus că va fi lansată o campanie de informare publică care să ducă, în final, la ridicarea vizelor de călătorie în SUA pentru români.

S-a aflat motivul pentru care nu se ridică vizele SUA pentru români

„Programul Visa Waiver este reglementat de o legislaţie a Congresului american. Ea prevede un anumit plafon de 3%, din rata de refuz pentru cererile de viză pentru deplasare pe interval scurt, de 6 luni, în Statele Unite. Noi nu suntem încă la acest plafon de 3%.

Noi suntem în jur de 9-10%, acesta e plafonul la care ne încadrăm în momentul acesta, prin urmare, trebuie să facem în continuare eforturi de conştientizare publică pentru cetăţenii români, atunci când depun o cerere pentru viză, să ştie dacă au şanse să obţina această viza, pentru că altfel riscăm să rămânem în continuare la acest plafon sau să nu progresăm suficient de rapid să ajungem la 3%”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe, despre aceste raţiuni ale refuzului din partea SUA

„Este şi ceea ce am discutat, în convorbirea mea telefonică recentă cu secretarul de stat american Antony Blinken, să vedem împreună care sunt aceste raţiuni ale refuzului”, a spus ministrul.

„În momentul în care vom avea o discuţie aplicată pe motivele de refuz, atunci vom putea să targetăm această campanie publică exact pe acele elemente care fac ca în momentul de faţă să rămânem la un astfel de plafon destul de ridicat, departe de plafonul de 3% care ne introduce în Visa Waiver”, a concluzionat Aurescu, miercuri, la digi24.

În mandatul lui Iohannis se vor ridica vizele de intrare în SUA

Acum câteva zile, noul ambasador al României în SUA, Andrei Muraru, declara că, până la sfârşitul mandatului preşedintelui Klaus Iohannis românii vor putea călători fără vize în Statele Unite.

Pentru ca România să poată fi inclusă în programul Visa Waiver, care presupune călătoriile în Statele Unite fără viză, trebuie ca rata de respingere a celor care solicită viza de SUA să nu depășească 3 la sută. În acest moment, România are o rată de refuz a vizelor de peste 10%.