Biden, trădat de principalul aliat din Asia al SUA. Amenințarea Chinei e prea puternică

Biden, trădat de principalul aliat din Asia al SUA. Amenințarea Chinei e prea puternică Sursa: Pixabay

Prim-ministrul japonez Yoshihide Suga a declarat că, în ciuda declarației comune publicată după întâlnirea cu președintele SUA Joe Biden, nu există posibilitatea ca forțele japoneze să fie angajate în operațiuni militare în jurul Taiwanului.

Întrebat cu privire la detaliile angajamentului Japoniei față de Taiwan, Suga a răspuns că declarația comună „nu presupune deloc implicarea militară” a Japoniei, notează South China Morning Post.

Japonia a "trădat" de frica Beijingului

Pasul înapoi al premierului japonez pare să fie legat de amenințările venite din partea Beijingului. La patru zile după ce Japonia și SUA au emis o declarație comună în care menționează Taiwanul pentru prima dată în ultimii 52 de ani, președintele chinez Xi Jinping a condamnat la Forumul Boao pentru Asia, amestecul strîin în afacerile interne ale unor țări. Patronajul asupra altor țări și încercarea de a se amesteca în treburile interne ale altora n-ar trebui să primească niciun fel de susținere" (pe plan internațional).

Mult mai vehementă a fost reacția organelor de popagandă ale regimului comunist de la Beijing.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iaurtul ne poate salva de Covid-19? Savanții israelieni, aproape de o descoperire epocală

"Sfătuim Japonia să se îndepărteze de problema Taiwanului", scrie Global Times, publicație susținută de Partidul Comunist, într-un editorial recent. „Cu cât este mai implicată în această problemă, cu atât va fi mai mare va fi prețul pe care îl va avea de plătit”.

De când miniștrii de externe și ai apărării din Japonia și SUA s-au întâlnit luna trecută, China a fost din ce în ce mai critică față de Japonia.

"De la acest summit, China a început să vedă Japonia ca pe un partener al americanilor și crede că cele două țări lansează o provocare comună împotriva Beijingului", spune expertul Bonji Ohara, de la Sasakawa Peace Foundation. "China își cântărește încă opțiunile, dar probabil că va intensifica diferite presiuni împotriva Japoniei".

Japonia, cheia bătăliei pentru Taiwan

"Un eventual angajament japonez în operațiuni militare în strâmtoarea Taiwan are o semnificație uriașă atât pentru SUA, cât și pentru China. Prezența militară a Chinei în Indo-Pacific este mai mare decât cea a SUA, iar Beijingul este aproape de a stabili o linie defensivă în regiune, Beijingul fiind practic capabil să combată amenințările SUA. Cu excepția cazului în care SUA pot rupe această linie de apărare, nu pot bloca o ipotetică invazie militară a Taiwanului.

Se face lumină în cea mai mare controversă legată de Covid-19. Studiul care ar putea schimba datele problemei

Inițiativa de descurajare a Pacificului este destinată să contracareze în această linie defensivă cu ajutorul rachetelor de mare precizie și a altor arme aflate de-a lungul așa-numitului prim lanț insular, care se întinde de la insulele japoneze Okinawa până în Taiwan și Filipine. Într-un raport din martie adresat Congresului, Comandamentul Indo-Pacific al SUA a solicitat cheltuirea a aproximativ 27 de miliarde de dolari pentru această rețeaa de rachete în următorii șase ani", scrie asia.nikkei.com.

China consideră că un eventual ajutor militar al Japoniei pentru SUA ar putea afecta direct rezultatul oricăror operațiuni împotriva Taiwanului.

Beijingul nu=i iartă pe aliații SUA

China a declanșat, de altfel, represalii împotriva țărilor aliate militar cu americanii. Astfel, cțnd Când Coreea de Sud a decis să lanseze scutul antirachetă Terminal High Altitude Area, dezvoltat de SUA, în 2016, China a ripostat prin restrângerea călătoriilor în Coreea de Sud și restricționarea conținutului de divertisment din Coreea de Sud. De asemenea produsele sud-coreene au fost boicotate și în toată China.

Mai recent, China a impus sancțiuni comerciale împotriva cărbunelui, vinului și cărnii de vită australiene după ce Canberra a cerut anul trecut o anchetă cu privire la originile coronavirusului, scrie asia.nikkei.com.

A apărut o tulpină mutantă SARS-Cov-2 potențial rezistentă la anticorpi. Panică în rândul experților