Evenimentul Zilei > Politica > Document secret. Decizie de ultimă oră a premierului Orban. E bombă!
Document secret. Decizie de ultimă oră a premierului Orban. E bombă!

Document secret. Decizie de ultimă oră a premierului Orban. E bombă!

Premierul Ludovic Orban a decis să țină la secret informații de o importanță deosebită pentru români. Este vorba despre un proiect de hotărâre de guvern care vizează Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor Publice a publicat pe site un proiect de Hotărâre de Guvern.

În document se face referire la aprobarea Listei cuprinzând categoriile de informatii secrete de stat elaborate sau deținute de Ministerul Finantelor Publice si de institutiile aflate in subordinea acestuia.

Lista cu secretele de stat la care se face referire nu este făcută publică.

Proiectul de Hotărâre de Guvern vine și cu o notă de fundamentare în care se prezintă situația actuală și schimbările preconizate.

„Reorganizările care au avut loc în administrația publică centrală au impact și asupra evoluţiei domeniului protecţiei informaţiilor clasificate şi, implicit, determină necesitatea îmbunătăţirii actelor normative existente, pentru eficientizarea activităţilor specifice,” se arată în nota de fundamentare.

Actualizarea listei secrete a informațiilor secrete are legătură cu trecerea în subordinea Ministerului de Finanțe a Oficiului pentru Jocurile de Noroc, Oficiului pentru spălarea Banilor, dar și Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, scrie Capital.ro.

Ce au anunțat oficialii guvernului

„Modificarea survenită în organizarea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, a Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a determinat efectuarea de noi demersuri de către Ministerul Finanțelor Publice pentru actualizarea și completarea Listei cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat, pe niveluri de secretizare elaborate sau deţinute de Ministerul Finanțelor Publice și de instituțiile aflate în subordinea acestuia și termenele de clasificare aferente, precum şi elaborarea prezentului act normativ, adaptat noilor tendinţe în domeniu, la nivel naţional şi internaţional,” se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern de pe site-ul Ministerului de Finanțe.

În prezent, se precizează în proiectul de hotărâre de guvern,  „categoriile de informaţii secrete de stat specific domeniilor de activitate ale Ministerului Finanțelor Publice și ale instituțiilor aflate în subordinea acestuia sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 613/2019, pentru aprobarea listeicategoriilor de informaţii secrete de stat şi termenele de menţinere în nivelurile de secretizare elaborate sau deţinute de Ministerul Finanţelor Publice, precum şi de la unităţile aflate în subordinea sau sub autoritatea acestuia, cu modificările și completările ulterioare”.

Textul documentului îl puteți citi AICI