Decesele s-au produs în anii 2017 şi 2018. Ele au ajuns în atenția autorităților în urma unui denunț din partea centrului CHR de Huy, aflat în apropiere de Liege, unde a lucrat medicul, care, între timp, a fost demis. Informația a fost confirmată pentru Reuters de avocatul medicului, Renaud Molders-Pierre. Conform sursei citate, acuzaţiile de omor au fost pronunţate în două etape – primele la începutul anului 2019, în legătură cu patru cazuri raportate de spital, altele, cinci, în luna decembrie a aceluiași an.

Medicul, Denis D. are 62 de ani și contestă faptele pentru care este acuzat, a mai spus avocatul acestuia. ”El a considerat că a acţionat întotdeauna în interesul pacienţilor săi”, iar în ceea ce priveşte aceste nouă decese suspecte, ale unor persoane cu vârste între 85 şi 95 de ani, el s-ar fi confruntat ”cu o situaţie medicală inextricabilă cu persoane care urmau să moară în scurt timp”, mai susține avocatul acestuia.

Cazul ridică acum din nou problema reglementării sedărilor, într-o ţară în care eutanasia a fost legalizată din 2002, dar este strict reglementată. Ancheta a scos la iveală faptul că primele patru decese au avut loc în acelaşi week-end, în cursul căruia Denis D. a luat unilateral decizia de a seda aceste persoane, încălcând astfel procedura internă a spitalului. Medicul le-a administrat pacienților sedare ”paliativă”. Aceasta implică administrarea unui medicament ce scade starea de conştienţă calmând  durerea profundă.

Este o procedură extremă, rezervată strict pacienților pentru care niciun alt tratament nu este eficient, și în cazul cărora decesul e considerat iminent, într-un timp scurt, de maxim două săptămâni.
În plus, conform legii belgiene, o decizie în acest sens ar trebui luată de pacientul în cazuă, ori de rudele foarte apropiate, arată Gilles Génicot, profesor în drept medical la Universitatea din Liege.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: dhnet.be