Evenimentul Zilei > Justitie > DNA: Două persoane reţinute pentru contrabandă cu ţigări
DNA: Două persoane reţinute pentru contrabandă cu ţigări

DNA: Două persoane reţinute pentru contrabandă cu ţigări

Procurorii DNA Suceava au dispus reţinerea a două persoane, membri ai unei grupări specializate în comiterea mai multor infracţiuni de corupţie şi contrabandă cu ţigări fabricate în Republica Ucraina.

Potrivit unui comunicat al DNAau fost reţinuţi Vasilică Şuleap şi Dumitru Daniel Sofronie, acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă, comisă în forma colectării, deţinerii, producerii, transportului, preluării, depozitării, predării, desfacerii şi vânzării bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, respectiv la complicitate la contrabandă, comisă în forma introducerii în sau scoaterii din ţară prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, în formă continuată.

  • Cei doi vor fi prezentaţi miercuri Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. De asemenea, procurorii vor cere faţă de Vitaliy Ivan Nymyzhan, persoană cu dublă cetăţenie româno-ucraineană, măsura arestării preventive, în lipsă, fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi dare de mită.

DNA precizează că, de la începutul anului 2015 şi până în prezent, Nymyzhan a constituit şi coordonat un grup infracţional la care au aderat ulterior şi inculpaţii Şuleap şi Sofronie, împreună cu alte persoane, al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni de corupţie şi contrabandă cu ţigări fabricate în Republica Ucraina.

"În acest sens, la datele de 19 respectiv 26 martie, Nymyzhan a oferit câte 2.000 euro cu titlu de mită unui lucrător vamal (denunţător în cauză), pentru ca acesta din urmă să-i faciliteze tranzitarea ilegală prin PTF Siret a câte 19 baxuri de ţigări din Republica Ucraina, prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu în legătură cu controlul mijlocului de transport, potrivit înţelegerii anterioare dintre cei doi. În dimineaţa zilei de 21 aprilie, Sofronie a fost prins în flagrant, la volanul maşinii sale în timp ce se deplasa spre localitatea Siret, dinspre punctul vamal cu acelaşi nume, însoţind un autoturism în care se aflau produsele de contrabandă", se arată în comunicat.

DNA menţionează că, urmare a verificării tehnice şi a percheziţiei efectuate în interiorul autoturismului respectiv, s-au găsit 10.619 pachete cu ţigări şi 58 de sticle de 0,5 litri conţinând whisky care nu erau însoţite de documente vamale.

"Transportul de ţigări a fost comandat şi coordonat de către inculpatul Nymyzhan, iar beneficiarul era Vasilică Şuleap, acesta fiind cel care prelua 'marfa' imediat ce aceasta era adusă la locul de depozitare de către membrii grupului", au mai constatat anchetatorii.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: