Evenimentul Zilei > Social > Discuție între Avocatul Poporului și BOR! Preoții vor face cursuri pentru efectuarea botezului
Discuție între Avocatul Poporului și BOR! Preoții vor face cursuri pentru efectuarea botezului

Discuție între Avocatul Poporului și BOR! Preoții vor face cursuri pentru efectuarea botezului

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au discutat cu Avocatul Poporului, care le-a propus mai multe idei privind organizarea Botezului

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au discutat cu Avocatul Poporului, care le-a propus mai multe idei privind organizarea Botezului. Acesta le-a propus reprezentanților Bisericii ca preoții să participe la anumite cursuri, care să-i învețe cum și în ce condiții să efectueze Taina Botezului.

Această discuție a avut loc în contextul tragediei de la Suceava, unde un bebeluș a decedat în urma botezului.

Ce a declarat Avocatul Poporului

„Decesul unui copil, indiferent de condițiile în care acesta survine, este motivul pentru care ne-am implicat și în cazul tragediei care a avut loc la Suceava. În acest context, săptămâna trecută, a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost lămurite mai multe aspecte referitoare la înfăptuirea Tainei Botezului”, a transmis miercuri, printr-un comunicat, Avocatul Poporului.

Propuneri privind practicile botezului

Reprezentanții instituției au prezentat Bisericii Ortodoxe Române câteva propuneri care ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod. Una dintre acestea vizează analizarea oportunității includerii în programa universitară a Facultăților de Teologie Ortodoxă a unor cursuri/pregătiri suplimentare privind practicile liturgice aplicate Tainei Botezului, precum și organizarea unor astfel de cursuri pentru preoții activi, notează Mediafax.

Avocatul Poporului propune discuții amănunțite între preoți și familii, referitoare la starea de sănătate fizică a copilului, inclusiv consultarea medicilor curanți ai copiilor ori de câte ori starea de sănătate a copilului o impune și stabilirea modalității de efectuare a ritualului de botez, adaptată fiecărui caz.

O altă propunere vizează încurajarea părinților pentru stabilirea Botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfășurarea ritualului, fără a implica riscuri, și explicarea faptului că înfăptuirea Tainei de  Botez, în termen de 40 de zile de la nașterea copilului, nu este obligatorie și că nu este prevăzut un termen limită până la care copilul poate fi creștinat.

La Suceava, un copil a murit în urma botezului, la sfârșitul lunii ianuarie, iar la autopsie medicii au găsit lichid în plămâni.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.