Evenimentul ZileiPoliticaDirectorul Camerei de conturi Sibiu extinde ilegal hotelul fiicei sale

Directorul Camerei de conturi Sibiu extinde ilegal hotelul fiicei sale

Directorul Camerei de conturi Sibiu extinde ilegal hotelul fiicei sale
Emil Citrea nu respectă autorizația de construire: imobilul ridicat în beneficiul Ianinei Citrea are mai multe etaje și e mai întins decât prevăd limitele aprobate.

Emil Citrea, directorul instituției a cărei menire este de a verifica dacă banii publici din județul Sibiu sunt cheltuiți în mod corect și legal, are probleme tocmai cu respectarea normelor legale: imobilul aflat în construcție în baza unei autorizații obținute de el anul trecut nu respectă acea autorizație.

În ultima zi din iulie a anului trecut, soții Emil Constantin și Paraschiva Citrea primesc autorizația de construire nr. 577 pentru „construire spațiu polifuncțional” pe strada Charles Darwin din Sibiu. Construcția urma să fie lipită de existentul Hotel Roberts, hotel care în acte aparține societății deținute de Ianina Roberts, fiica lui Emil Citrea. Autorizația eliberată de primărie pentru viitorul imobil cu demisol, parter și un etaj prevede că suprafața de teren ocupată urma să fie de 186 de mp. Pe cele trei niveluri, noul imobil care să completeze Hotelul Roberts ar fi urmat să aibă, în final, aproximativ 376 de mp, utili, se mai arată în aceeași autorizație.

 

Una este în proiect și alta se construiește

Potrivit planurilor, pe terenul de 539 de mp urma să se construiască spațiul polifuncțional pe locul unei case de locuit lipită de hotel. În continuarea acestei noi clădiri urma o terasă peste parter cu un balcon cu acces de la nivelul etajului. Pe locul ocupat de vechea curte urma amenajată o grădină cu gazon, bănci de odihnă și o fântână.

Lucrările au început în primăvara acestui an, iar primii care au sesizat că lucrurile nu sunt în regulă au fost vecinii. Construcția ocupă terenul disponibil aproape 100%, deși în documentație este prevăzut un POT de 34,67%, iar planul urbanistic prevede un POT maxim de 35%). În locul terasei și al balconului din proiect sunt ridicate ziduri cu geamuri mari, iar clădirea care – teoretic – ar urma să se limiteze parter, demisol și etaj are în lucru deja și stâlpii de susținere pentru etajul doi.

Controalele

Vecinii au sesizat autoritățile în mai. „Vă aducem la cunoștință că beneficiarul AC cu nr. 577/31.07.2013 nu a respectat documentația tehnică autorizată, motiv pentru care se va aplica o sancțiune contravențională pentru nerespectarea Legii 50/1991 (a construcțiilor – n.r.)”, au primit vecinii răspuns semnat de Adrian Aldea, directorul Poliției locale Sibiu.

EVZ a solicitat detalii. „După efectuarea verificărilor la fața locului, Serviciul public de Poliție locală Sibiu a aplicat proprietarului acestui imobil o sancțiune contravențională pentru nerespectarea documentației tehnice aprobate, constatându- se nerespectarea regimului de înălțime al împrejmuirii și construcția unui corp de imobil care nu a fost avizat prin autorizația de construire. Cuantumul amenzii înscrise pe procesul verbal este de 10.000 de lei”, se arată în răspunsul trimis de Primăria Sibiu.

Fiica lui Citrea: „Nu și nu!”

EVZ a cerut, în scris, lămuriri atât de la reprezentanții Hotelului Roberts, cât și de la Emil Citrea. Acesta nu a răspuns solicitării și nici nu a putut fi contactat telefonic. A răspuns la telefon, în schimb, fiica, Ianina Mihaela Roberts. „N-am prea înțeles. Dvs. îmi cereți planșe? Noi suntem în regulă cu autorizația. Nu știu de unde aveți informații că nu am respectat autorizația. Probabil de la vecini, însă noi nu am construit nimic pe lângă autorizație”, a răspuns Ianina Roberts, unic asociat al SC Reddison SRL, societatea prin intermediul căreia funcționează hotelul Roberts.

Susține că, între timp, autorizația de construire a fost cesionată. „Vecinii nu au răbdare, au văzut că s-a ridicat ceva și au impresia că vor fi geamuri către ei. Nu sunt în zona aceea geamuri. Nu am avut niciun fel de amendă, niciun fel de sesizare, pentru că nu am avut de ce. Trebuie să ai răbdare ca să spui «nu ai respectat autorizația» pentru că ți se pare ție că acolo va fi ceva”, a adăugat Ianina Roberts. Când i-am precizat că informațiile referitoare la depășirea limitelor impuse prin autorizația de construire provin de la reprezentanții administrației locale, reprezentanta hotelului a continuat să nege.

„Eu nu am primit niciun proces verbal și nicio amendă, iar dvs. vreți să publicați o știre care nu este verificată și de noi”, a replicat Ianina Roberts. După ce a văzut răspunsul administrației, ea a negat existența controlului.

Scandal vechi

Ridicarea Hotelului Roberts de către fiica lui Emil Citrea și soțul acesteia, cetățean american, a cunoscut o serie de discuții aprinse: vecinii din zonă au ajuns chiar și la proces: la Tribunalul Sibiu, proprietarii imobilelor din zona parcului Darwin au câștigat, însă, după cum relatează presa vremii, sentința de la Sibiu a fost anulată la Curtea de Apel Alba Iulia. Unde familia Roberts a fost reprezentată de Ion Rus, fost prefect al județului Alba. Interesantă este și declarația Ianinei Roberts, dată atunci ziarului Sibianul.

„Eu vreau să-mi construiesc pe pământul meu o pensiune, cu regim lacto-vegetarian. Nu va fi hotel, cum am tot auzit că se spune, ci o pensiune cu parter, două etaje și mansardă. Nu se va fuma, nu se va bea, va fi totul liniștit”, declara Ianina Roberts la începutul lui 2006. În locul pensiunii discutate atunci, acum este un hotel cu șase niveluri, 27 de camere, două apartamente, restaurant, bar și o sală de conferințe.


Accesează: