Evenimentul Zilei > Justitie > DIICOT a destructurat clanul lui Grecu „Butoane”. Liderul grupării, unul dintre cei mai vechi cămătari din ţară, A DISPĂRUT
DIICOT a destructurat clanul lui Grecu „Butoane”. Liderul grupării, unul dintre cei mai vechi cămătari din ţară, A DISPĂRUT

DIICOT a destructurat clanul lui Grecu „Butoane”. Liderul grupării, unul dintre cei mai vechi cămătari din ţară, A DISPĂRUT

Procurorii DIICOT au reţinut 16 membri ai clanului „Butoane” din Giurgiu, acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune, spălare de bani, proxenetism, organizarea ilegală a jocurilor de noroc, trafic de minori. Potrivit unor surse EVZ, şeful grupării Octavian Grecu „Butoane” (foto) a dispărut, este căutat cu mandat de reţinere şi a fost dat în consemn la frontieră.

Grecu „Butoane” este un vechi cămătar din Giurgiu, care se ocupa cu jocuri de noroc şi cămătărie încă de pe vremea comunismului. „Butoane” era un împătimit al jocurilor de noroc, pe plan local circulând povestea că şi-ar fi pierdut cândva nevasta la poker.

Joi au fost reţinuţi de DIICOT şi vor fi duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă oamenii lui „Butoane”. Este vorba de Petronela Simion, zisă „Timişoara”; Viorel Ştefan Grecu, zis „Ţiţi” sau „Căpăţână”; Georgel Adonis Balaban, zis „Adi”; Marius Stanciu, zis „Ţăranu” sau „Mario”; Cristian Angelo Adam; Paul Tănase, zis „Nevers”; Eugen Pădure, zis „Gelu Pădure”; Nicuşor Dancu Enache, zis „Noni”; Nicolae Daniel Fieraru, zis „Dan Lăutaru”; Liviu Dumitru, zis „Liţă”; Costin Protopopescu, zis „Proto”; Mihaela Maricica Blîndă; Petrişor Valentin Pădure, zis „Petre”; Radu Oprea, zis „Tiranu”; Nicolae Alexandru Cibi şi Marian Schmutzer.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu luna iunie 2012 pe raza municipiului Giurgiu s-a constituit un grup infracţional organizat cunoscut sub denumirea de clanul „Butoane”, condus de către suspectul G.O. (n.r. – Octavian Grecu „Butoane”), împreună cu cei trei fii ai săi, Viorel-Ştefan Grecu zis „Ţiţi” sau „Căpăţână” şi suspecţii G. F.-L. şi G. S.-V. , care foloseau persoane interpuse pentru infracţiuni de camătă, şantaj şi proxenetism. Sumele de bani astfel obţinute erau introduse în circuitul licit, prin achiziţionarea de terenuri, imobile sau autoturisme de lux, pe numele membrilor grupării sau a interpuşilor.

„Inculpaţii au făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, cu deosebită notoritate locală şi naţională, care a acţionat pe o perioadă îndelungată de timp, în vederea comiterii unei multitudini de infracţiuni, cele mai multe dintre acestea generatoare de venituri ilicite impresionante. Maniera în care aceştia au acţionat a conturat o ierarhizare clară a grupării criminale organizate, cu un mod de operare susţinut, aceştia denotând persistenţă infracţională şi insistenţă în valorizarea unei faime negative locale menită să impună o stare teamă continuă populaţiei şi să creeze o aparenţă de intangibilitate din punct de vedere al aplicării legii, indiferent de natura şi gravitatea faptelor comise”, declară procuroriib DIICOT.

S-a reţinut că în perioada anilor 2012-2017 membrii grupării au procedat la acordarea de diverse sume de bani cu titlu de camătă percepând dobânzi cuprinse între 10%-15% lunar, persoanele care se îndatorau în acest mod fiind nevoite să lase drept gaj locuinţele sau autoturisme.

În cazul persoanelor vătămate care nu puteau restitui dobânzile impuse se recurgea la ameninţări şi chiar corecţii fizice în vederea înapoierii sumelor de bani datorate.

O parte a grupării a acţionat pe teritoriul unor state din Spaţiul Schengen, în special Austria, Germania, Suedia, dar şi în Marea Britanie în vederea obţinerii de profituri în urma facilitării practicării prostituţiei de către tinere racolate în special de pe raza judeţului Giurgiu. Unii dintre proxeneţi le luau pe tinere în căsătorie şi profitau de naivitatea lor pentru a obţine sume consistente de bani în urma serviciilor sexuale prestate contra cost de către tinere, banii fiind investiţi în achiziţionarea de autoturisme, imobile sau accesorii de lux.

Totodată, în cursul anului 2017, Enache-Nicuşor Dancu, Viorel-Ştefan Grecu, Eugen Pădure şi alţi suspecţi au organizat jocuri de noroc pe raza municipiului Giurgiu, atât în incinta unui local aparţinând suspectului G.O., cât şi într-un imobil aparţinând fiului acestuia, în scopul inducerii în eroare a participanţilor prin folosirea unor mijloace frauduloase care să îi ajute să câştige sumele de bani pariate de către ceilalţi jucători la poker, barbut sau rummy.

Cu ocazia organizării jocului de poker, membrii grupului foloseau cărţi de joc marcate, nedectabile vizual, iar apoi, în timpul jocului, cu ajutorul telefonului mobil, se scanau cărţile joc, folosind un program de analizare rapidă, care comunica utilizatorului cărţile care se vor distribui, apoi persoana care va câştiga jocul. Pentru a influenţa rezultatele jocurilor de barbut, membrii grupului foloseau zaruri care erau acţionate cu ajutorul unei centuri magnetice.

Totodată, în vederea atragerii victimelor, membrii grupului procedau la pierderea unor sume de bani „pentru a ţine jocul” şi pentru a da o impresie de corectitudine a jocului.

De altfel, cu ocazia percheziţiilor efectuate de anchetatori, au fost identificate 3 pachete de cărţi folosite pentru trucarea jocurilor de poker.

În urma descinderilor efectuate au fost găsite şi indisponibilizate sumele de 160.050 euro, 83.190 lei şi 2.450 lire sterline. De asemenea, au fost identificate 13 autoturisme, 9 laptopuri, 34 telefoane mobile, 15 ceasuri de valoare, 5 tablete, 6 suporturi de memorie, 2 pistoale cu bile, 2 săbii, 3 cuţite, 1 baton telescopic, o bâtă, 1 spray paralizant, un plic şi un borcan conţinând o substanţă vegetală, un grind de mărunţit substanţa vegetală, un plic conţinând un praf alb şi o pastilă de ecstasy.

Cu aceeaşi ocazie, a fost identificată la una dintre locuinţele percheziţionate o minoră, victimă a traficului de minori, căreia i-a fost acordată asistenţă şi consiliere psihologică cu sprijinul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

Inculpaţii au fost prezentaţi joi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar faţă de alţi trei inculpaţi, procurorii DIICOT au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul lucrătorilor BCCO Bucureşti, SCCO Giurgiu, SCCO Ilfov şi al luptătorilor din cadrul Batalionului Special de Intervenţie al Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic al DIICOT, Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul Poliţiei Române.