Evenimentul Zilei > Politica > Dezvăluirea PSD zdruncină PNL! Dacă se confirmă, cariera lui Florin Cîţu e în pericol
Dezvăluirea PSD zdruncină PNL! Dacă se confirmă, cariera lui Florin Cîţu e în pericol

Dezvăluirea PSD zdruncină PNL! Dacă se confirmă, cariera lui Florin Cîţu e în pericol

PSD atacă PNL în forţă, cu dezvăluiri despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care în opinia social-democraţilor nu corespunde cerinţelor europene, fiind „supradimensionat” din punctul de vedere financiar.

Dezvăluirea PSD zdruncină PNL! Dacă se confirmă, cariera lui Florin Cîţu e în pericol. Europarlamentarul PSD Victor Negrescu este cel care a declarat marţi că PNRR prezentat de Guvernul României nu corespunde cerinţelor europene.

„Această formă a Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu corespunde cerinţelor europene şi această formă aprobată de către Executivul României nu va fi în niciun caz forma finală a planului.

Nu vorbim neapărat de o respingere, vorbim de necesitatea de a schimba acest plan, pentru că se merge în faţa Parlamentului European cu un plan supradimensionat din punct de vedere financiar.

Practic, planul acesta, aşa cum a fost prezentat, este cu aproximativ 12 miliarde de euro mai mare faţă de suma care ar trebui să fie prevăzută în respectivul plan.

Guvernanţii ne-au spus că şi alte state europene s-au dus cu planuri mai mari… Dar s-au dus cu planuri mai mari pentru că au promis că vor cofinanţa planul respectiv din resurse bugetare proprii sau alte resurse bugetare care vin din surse externe.

Dezvăluirea PSD zdruncină PNL

În contextul acesta, Guvernul României (n.r. – condus de prim-ministrul Florin Cîţu) ne minte. Se duce acolo cu o serie de alocări care, de fapt, nu vor fi realizate. Se duce cu obiective şi ţinte care nu pot fi implementate”, a declarat Victor Negrescu într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al PSD.

De asemenea, Negrescu a mai indicat că obiectivele PNRR ar trebui să fie implementate până la finalul lunii august 2026. Totuşi, social-democratul a precizat că acestea nu pot fi realizate în acest termen:

„PNRR nu prezintă idei clare, ce îşi propun prin fiecare proiect, care este rata abandonului şcolar la finalul implementării proiectului privind combaterea abandonului şcolar, care este obiectivul în ceea ce înseamnă nivelul de competenţe digitale la nivelul populaţiei după implementarea proiectului respectiv, care este ţinta în ceea ce înseamnă calitatea aerului la finalul implementării respectivului proiect şi, mai mult decât atât, nu se oferă ţinte de parcurs.

De fapt, respectivul document prezintă un evantai de idei, nu avem o viziune, prezintă o iluzie, o poveste de adormit copiii, pentru că toate aceste măsuri prezentate nu sunt integrate. De exemplu, pe zona de Educaţiei nu există nicio finanţare pe tot ce înseamnă partea de infrastructură medicală, mă refer la finanţare pentru cabinetele şcolare.

Dacă se confirmă, cariera lui Florin Cîţu e în pericol

Sorin Grindeanu

Nu au prevăzut un proiect în acest sens. Spun că vor să sprijine digitalizarea, dar au uitat să finanţeze platforma care va asigura accesul la educaţie online şi vedem cât ne costă acest lucru în prezent.”

În aceeaşi conferinţă de presă a luat cuvântul şi vicepreşedintele PSD, Sorin Grideanu: „Acest plan (n.r. – PNRR) nu se termină cu un ciclu electoral și românii au ales anul trecut. Aproape jumătate dintre administrațiile din țară asta sunt, cu reprezentanți PSD.

Toată această abordare pe care o are Guvernul României în acest moment: faptul că, pe de-o parte, vorbesc despre transparentizare, când vorbesc de Ministerul Sănătății și de celebrul ministru Voiculescu, și de greșelile făcute acolo ei sunt transparenți.

Iar pe de altă parte, când vorbim de cererea noastră de a veni în Parlament să fie transparenți, se fac că nu aud. Sunt câteva obiective mari. Să rezolvăm în același timp criza economică și criza sanitară.

Să ne revenim cât se poate de rapid din punctul de vedere economic. Să schimbăm modelul de societate și modelul de economie spre care ne îndreptăm: mai multă digitalizare, mai multă grijă pentru mediu, un acces echitabil la sănătate și educație pentru toți.”