Evenimentul ZileiSocialDezastrul din India provoacă îngrijorări în lumea științei. S-au descoperit noi date despre tulpina „dublu mutantă”

Dezastrul din India provoacă îngrijorări în lumea științei. S-au descoperit noi date despre tulpina „dublu mutantă”

Dezastrul din India provoacă îngrijorări în lumea științei. S-au descoperit noi date despre tulpina „dublu mutantă”
Noua variantă numită „dublu mutantă,” care a apărut în India, stârnește multă îngrijorare în lumea științei, iar cea mai mare preocupare este că această variantă indiană ar putea ocoli vaccinurile existente.
Deși nu există probe că ar fi mai contagioasă sau că ar diminua eficiența vaccinurilor, varianta indiană „dublu mutantă” provoacă îngrijorări în rândul cercetătorilor, mai ales în contextul degradării rapide a situaţiei sanitare în India. Această tulpină prezintă două mutații la nivelul proteinei S.

Ce face o face diferită de celelalte variante?

Ambele mutații sunt îngrijorătoare, deoarece sunt localizate într-o porțiune cheie a virusului – proteina spike – pe care o folosește pentru a penetra celulele umane.  Varianta indiană a coronavirusului, denumită B.1.617, a fost detectată în octombrie în vestul Indiei. Ea este descrisă drept „dublu mutantă”, întrucât are două mutaţii preocupante la nivelul proteinei Spike, prin care coronavirusul se ataşează celulelor umane.

Prima dintre aceste două mutaţii, E484Q, este apropiată celei deja observate la variantele sud-africană şi braziliană, respectiv mutaţia E484K, care este suspectată că scade eficacitatea vaccinării şi sporeşte riscul de infectare.

A doua mutaţie, L452R, este de asemenea prezentă la o altă variantă a coronavirusului, cea descoperită în California, şi ea ar putea antrena o sporire a transmiterii virusului. Este însă prima dată când aceste două mutaţii sunt observate împreună la o variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 ce are o răspândire importantă.

Oamenii de ştiinţă se tem cu privire la eficiența vaccinului

Aceste caracteristici stârnesc temerea că varianta indiană ar putea fi mai rezistentă la vaccinurile dezvoltate până în prezent pe principiul recunoaşterii proteinei Spike, însă deocamdată nu există dovezi în acest sens.

Mutaţia 484 poate fi parţial responsabilă pentru un eşec imunitar, dar ea singură nu este de ajuns. Trebuie ca ea să se asocieze în final şi altor mutaţii pe care încă nu le vedem la varianta indiană, a explicat miercuri la postul de radio France Inter virusologul Bruno Lina.

Cred că într-o săptămână sau două vom avea o estimare mai cantitativă a reacţiei variantei la vaccin, estimează Rakesh Mishra, de la Centrul de biologie celulară şi moleculară din oraşul indian Hyderabad.

Un alt motiv de nelinişte este că varianta indiană ar putea fi mai contagioasă, deci ar provoca o creştere a numărului infectărilor, tocmai într-o perioadă când numeroase ţări se confruntă cu al doilea sau al treilea val al pandemiei.

Situaţia din India, ţară confruntată cu o explozie a numărului de infectări şi al deceselor după ce reuşise până de curând să diminueze impactul pandemiei, îngrijorează multe ţări.

Cauzele dezastrului din India

Marea Britanie a restricţionat zborurile dinspre India şi permite intrarea în ţară numai pentru rezidenţi, după ce pe teritoriul său au fost confirmate 103 cazuri de COVID-19 cu varianta indiană, în timp ce Franţa a adăugat India pe lista ţărilor cu carantina obligatorie la sosire în cazul persoanelor care vin dinspre acestea.

Dar deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură între apariţia acestei variante şi recenta degradare a situaţiei epidemiologice în India, a menţionat agenţia franceză de sănătate publică în ultima sa analiză din 8 aprilie despre riscurile implicate de noile variante ale coronavirusului.

Este posibil ca această degradare a situaţiei sanitare să fie provocată în mare parte de numeroasele mari adunări care au avut loc recent peste tot în ţară şi unei slabe respectări a măsurilor de prevenţie de către populaţie.

Deoarece unele variante pot scăpa de imunitatea indusă în mod natural, producătorii de vaccinuri din India vor trebui să dezvolte alte seruri mai bune pentru a acoperi noua varinată. Supravegherea continuă și măsurile de izolare trebuie consolidate pentru a preveni apariția de noi variante. Vaccinarea nu este doar necesară, ci esențială pentru asigurarea unor niveluri modeste de succes în abordarea acestei pandemii, scrie downtoearth.


Accesează: