Evenimentul ZileiSocialDezastrul din Bucureşti continuă. A treia zi de grevă. Sindicaliștii cer mai mulți bani

Dezastrul din Bucureşti continuă. A treia zi de grevă. Sindicaliștii cer mai mulți bani

Dezastrul din Bucureşti continuă. A treia zi de grevă. Sindicaliștii cer mai mulți bani
Majoritatea angajaţilor STB au rămas la depouri şi în această dimineaţăde sâmbătă dând de înţeles că nici astăzi pe traseu. Excepție fac, până la această oră, vatmanii a două tramvaie de pe linia 1.

Dacă aveţi drum, astăzi, prin Capitală nu vă bazaţi pe transportul public de suprafaţă, deoarece agnații sunt blocaţi la depouri. Greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă şi astăzi, deşi Tribunalul Bucureşti a decis vineri că aceasta este ilegală.  Directorului general al STB, Adrian Criţ, a anunţatat că în această dimineață, la prima oră, au ieşit pe traseu doar trei tramvaie şi 10 autobuze.

Tramvaiele care au ieșit din depou circulă pe liniile 1 și 21

Adrian Criţ: „Din păcate, în continuare, cu toate că există o hotărâre a instanţei din care rezultă că greva este ilegală, angajaţii nu o respectă. Acesta este un atac concertat la siguranţa bucureştenilor, cu consecinţe majore referitoare la existenta în viitor a societăţii. Este un boicot împotriva siguranţei bucureştenilor, orchestrat pe linie sindicala, organizaţie care nu mai reprezintă vreun interes al angajaţilor.

Au avut întotdeauna doar interese proprii, în urma cărora societatea a ajuns în situaţia economică din momentul de faţă. Fără veniturile realizate urmare a prestării serviciului de transport public local de călători, societatea nu va mai putea funcţiona, prejudiciind în continuare locuitorii oraşului. Siguranţa locului de muncă pentru angajaţii societăţii, care îşi îndeplinesc îndatoririle faţă de bucureşteni, este grav afectată, a declarat directorul.

Directorul STB, apel către angajaţi

Şi continuă: „Fac apel la conştiinţa acestora să iasă pe traseu cu gândul la familiile lor, la nevoia de mobilitate a populaţiei. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a solicitat vineri seara Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor care au organizat greva de la STB, în special a liderului sindical Vasile Petrariu”, a declarat sâmbătă dimineaţă Adrian Criţ, directorul STB.

Vasile Petrariu, lider de sindicat STB: „Salariaţii vor decide ce vor face. Șansele pot fi 50 – 50 la sută. Nu vreau să mă pronunț nici într-o parte nici în alta. Dacă vor, n-au decât să angajeze alţi zece mii de salariaţi. Dar noi mergem până la capăt. Până la capăt însemnând revocarea directorului general şi reluarea dialogului”.

Sindicaliștii cer o mărire de salariu de 19%

Angajaţii STB au refuzat, ieri, pentru a doua zi consecutiv să mai iasă pe traseu. S-au adunat încă de dimineaţă în depouri şi au încuiat porţile. Directorul STB a încercat o nouă negociere cu sindicaliştii, dar aceştia au refuzat să stea de vorbă imediat ce au aflat că Adrian Criţ nu îşi dă demisia. Membrii de sindicat cer o mărire de salariu de 19 la sută, afirmând că în bugetul de anul acesta este prevăzută o creştere de 18 la sută pentru directorul general.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a făcut un apel la raţiune, adresat tuturor şoferilor şi vatmanilor, precum şi personalului auxiliar din STB, subliniind că există două hotărâri judecătoreşti executorii referitoare la grevă şi că sute de mii de persoane sunt afectate de protest. Nicuşor Dan a menţionat că în vederea rezolvării problemelor de structură din transportul public este necesară o discuţie aşezată, la care să participe inclusiv Consiliul General, relatează Agerpres.

 


Accesează: