Evenimentul Zilei > EVZ Special > 2020 – cel mai sumbru an din istoria recentă. Dezastrele naturale au făcut pagube uriașe
2020 – cel mai sumbru an din istoria recentă. Dezastrele naturale au făcut pagube uriașe

2020 – cel mai sumbru an din istoria recentă. Dezastrele naturale au făcut pagube uriașe

În anul 2020, dezastrele naturale au generat pagube care se ridică la o valoare de aproximativ 270 de miliarde de dolari în întreaga lume.

Sute de dezastre naturale au generat, în anul 2020, pagube care se ridică la o valoare de aproximativ 270 de miliarde de dolari în întreaga lume.

Cele 416 de catastrofe naturale înregistrate în întreaga lume în anul 2020 au generat pierderi economice în valoare de 268 de miliarde de dolari. Suma arată o creştere cu 8% faţă de media pierderilor anuale din acest secol, relatează luni EFE.

Din această sumă, 97 de miliarde de dolari au fost acoperite de contractele de asigurări. Acestea au fost încheiate atât de sectorul privat cât şi de cel public, potrivit unui raport al companiei AON, lider mondial în brokerajul de asigurări.

Acest lucru presupune că „breşa de protecţie”, reprezentând procentul pierderilor economic neasigurate, a fost de 64% în 2020, relevând „importanţa” încheierii pe viitor de contracte pentru a garanta acoperirea cu mai multă eficienţă a pierderilor.

Sute de dezastre naturale au generat pagube de miliarde de dolari. Mii de oameni și-au pierdut viața

În timpul anului 2020, peste 8.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma catastrofelor naturale.

Uraganele au fost fenomenele meteo cele mai costisitoare, cu pagube economice directe care s-a cifrat la aproximativ 78 miliarde de dolari.

Pe locul următor, foarte îndeaproape s-au situat inundaţiile, cu un cost de 76 de miliarde de dolari. Acestea sunt urmate de furtunile severe, care au provocat pagube de circa 63 de miliarde de dolari.

Din punct de vedere climatic, 2020 a fost al doilea an cel mai călduros din 1880 la nivel global.

Ultimul dezastru natural din 2020 s-a înregistrat în Norvegia, pe 30 decembrie

Pe 30 decembrie, Norvegia a fost lovită de un adevărat dezastru natural. Evenimentul a provocat pagube materiale uriașe. Zece persoane au fost rănite, dintre care una grav. 21 rămân date dispărute. Alunecarea de teren produsă în sudul Norvegiei a avariat peste 12 clădiri, a informat poliţia locală, notează Reuters.

Alunecarea de teren s-a produs într-o zonă rezidenţială din zona Gjerdrum. Localitatea se află la aproximativ 30 kilometri nord de capitala Norvegiei, Oslo. În fotografiile realizate la faţa locului se poate observa un crater de dimensiuni mari. Clădirile au fost distruse la bază şi altele au rămas atârnând pe marginile sale.

Sursa: Agerpres