Evenimentul Zilei > Social > Ai rămas fără furnizor de gaze naturale în ianuarie? Cine te preia
Ai rămas fără furnizor de gaze naturale în ianuarie? Cine te preia

Ai rămas fără furnizor de gaze naturale în ianuarie? Cine te preia

Consumatorii casnici și non-casnici de gaze naturale care au rămas fără furnizor în ianuarie vor fi preluaţi de Premier Energy

Ei vor fi preluaţi în ianuarie de Premier Energy în calitate de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI), conform profit.ro. Aşa a fost cazul în luna noiembrie, cu AIK Energy.

Sursa citată notează că Premier Energy a oferit un preț de ultimă instanță sub cel al Tiinmar. Tiinmar este FUI care a preluat clienții rămași fără furnizor de gaze naturale în decembrie.

Ce a decis ANRE cu alocarea consumatorilor

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu procedura, amintim că ea reprezintă o decizie a Autorităţii Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. ANRE a decis ca alocarea consumatorilor rămași fără furnizor de gaze să fie diferită de cea de pe piața de electricitate.

Astfel au fost desemnaţi 6 FUI în fiecare lună. Ce înseamnă asta? Toți clienții rămași fără furnizor de gaze naturale în România vor fi alocați unui FUI cu cea mai mică ofertă de preț.

Pentru ianuarie, cea mai mică ofertă a fost făcută, la fel ca în luna noiembrie, de Premier Energy. Cu aproximativ 5 lei/MWh sub oferta a Tinmar, FUI care câștigase licitația în decembrie.

Cum s-a calculat FUI pentru gaze naturale

„Valorile componentelor de preț pentru furnizarea de ultima instanță a gazelor naturale stabilite și publicate de FUI în decembrie

gaze naturale
Valorile componentelor de preț pentru furnizarea de ultima instanță a gazelor naturale în decembrie 2020.

unde: P_pzu este preţul mediu ponderat de achiziţie din PZU determinat pe baza preţurilor de închidere a pieţei PZU – ponderate cu volumele zilnice tranzacționate aferente lunii calendaristice de facturare, calculate pentru fiecare zi de tranzacționare, luând în considerare datele publicate pe pagina proprie de internet de către operatorii piețelor centralizate care înregistrează tranzacţii pentru acest produs;

CU_ach-FUI este costul unitar al achiziţiei de gaze naturale în vederea desfășurării activităţii de furnizare a gazelor naturale în regim de UI, aferent lunii de facturare (CU_ach-FUI ≤ 1,1 × P_pzu);

CU_fz-FUI – componenta unitară de furnizare a gazelor naturale în regim de UI, aplicabilă în luna de facturare;

CU_tr-FUI – costul unitar aferent serviciului de transport al gazelor naturale, aplicabil în luna de facturare”, se arată pe anre.ro.